Pečaćenje zubića

Autor: Gordana Kolanović Roško

Pečaćenje fisura (tj. zalijevanje udubina na zubima) jedan je od najvažnijih preventivnih postupaka koji se rade kako bi se preveniralo kvarenje zubića kod male djece. Dijete često nije u mogućnosti detaljno i pravilno čistiti plohu stražnjih zuba, posebice u vrijeme samog nicanja zuba. U čak 50-60 posto slučajeva upravo se na kutnjacima počinju stvarati karijesi trajnih zuba pa se zubi pečate kako bi se spriječio taj proces. Pečaćenje se provodi kao zaštita (preventiva) kako u udubinama zuba ne bi ostajala hrana i tako se s vremenom razvijao karijes.
Dr. Maša Ikonomov Tepšić iz obiteljske ordinacije dentalne medicine Impladent, objašnjava cijeli proces i sve vezano za pečaćenje zubića.

Što je fisura?

Fisura je udubina na griznim plohama stražnjih zuba (četvorki,
petica, šestica, sedmica, osmica) a pečaćenje je zalijevanje udubina na
stražnjim zubima materijalima za plombe (ispune).

Koji se zubi pečate?

Pečate se mliječni ili trajni zubi s dubokim udubinama. Pečaćenje se provodi samo na potpuno zdravim (intaktnim) zubima tj. zubima bez ikakvih mrljica (pigmentacije) i bez početnog karijesa.

Kada se provodi pečaćenje?

Pečaćenje na mliječnim zubima provodi se u bilo kojoj dobi djeteta. Pečaćenje trajnih zuba provodi se nakon nicanja trajnih šestica, a to je u dobi od 6 ili 7 godina, te kasnije, nakon nicanja sedmica, u 12. ili 13. godini.

Kako izgleda sam postupak pečaćenja?

Postupak pečaćenja potpuno je bezbolan jer se zub ne brusi i
traje svega nekoliko minuta. Zub se prvo očisti od mogućih naslaga četkicom i polir pastom, prebriše se vaticama i zatim se u udubine nanosi materijel za ispune (ili kompozitni ili staklenoionomerni cement). Nakon pečaćenja, dijete može odmah jesti i piti.

Koji je vijek trajanja pečata?

Pečat može trajati 2 do 5 godina, ovisno o zagrizu, a može i duže.

Podijeli objavu