Kako odgojiti emocionalno zdravo dijete?

Sretno dijete
Sretno dijete

Metode odgoja razlikuju se od roditelja do roditelja, no cilj je uglavnom svima isti, svi mi želimo odgojiti sretno i zdravo dijete. Kombinacijom ovih pojmova dolazimo do emocionalnog zdravlja.

Što je emocionalno zdravlje djeteta?

Emocionalno zdravlje djeteta podrazumijeva izgrađeno samopouzdanje, kvalitetan odnos prema samom sebi i prema okolini i optimizam. Ako je dijete emocionalno zdravo ono će rjeđe pokleknuti pred strahovima, nesigurnošću i riješe će imati problema s nedostatkom samopouzdanja.

Kako odgojiti dijete da bude emocionalno zdravo?

Ne postoji univerzalan recept jer je svako dijete potpuno drugačije, no svakako bez mnogo truda i rada s djetetom ne možete očekivati velike rezultate.

Dok se prije većinom odgoj temeljio na kvalitetnoj disciplini, posljednjih se godinama sve više ukazuje na važnost dobre zabave s djetetom.

Emocionalno zdravlje djeteta izravno je povezano s kvalitetom odnosa između članova obitelji, stoga su obiteljska druženja odličan način za pomoći djetetu da izraste u emocionalno stabilnu, zrelu i zdravu osobu.

Zajednički obroci, zabavna igra za cijelu obitelj i neki vaši ludi rituali donose djeci više dobrobiti nego što uopće možete zamisliti. Pričanje priča, igra, pjevanje ili čitanje, manje je važno, jer sve navedeno pruža vašoj djeci kvalitetan emocionalni razvoj. Upravo ovakav odgoj od malih nogu donijet će djetetu bitne koristi i kasnije u životu.

Ako je dijete socijalno i emocionalno zdravo ono će biti mnogo uspješnije u školi, lakše će sklapati prijateljstva i bolje se nositi s neuspjesima.

Emocionalno zdravlje djeteta

Timski rad cijele obitelji vrlo je važan, stoga uvijek pronađite dovoljno vremena jedni za druge. Osim dobre zabave, usadit ćete djetetu divne vrijednosti koje će kasnije u životu cijeniti i mnogo više nego što to zna i umije sada.

Ako je dijete samouvjereno i ima povjerenje u roditelje mnogo rjeđe će biti nestašno i upadati u nevolje, jer je svjesno da se uvijek može obratiti za pomoć roditeljima, bez obzira o kakvom problemu se radilo.

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, pa ponekad i pretjera. Važno je znati granice. Greška koju roditelji najčešće rade svakako je pretjerana zaštita djeteta. Tako dijete možete razmaziti i dovesti do niskog samopouzdanja jer dijete nema priliku učiti zbog vaše pretjerane zaštite.

Iako vjerujete da ste uvijek u pravo kada je u pitanju odgoj djeteta, to ne znači da djetetu ne možete dopustiti da se vaša mišljenja razilaze. Do toga će prije ili kasnije doći i to nije znak da nešto radite pogrešno, već upravo suprotno. Dijete se razvija i stvara svoja mišljenja i svoje stavove. To što ste djetetu dobar uzor ne znači da se uvijek i u svemu mora slagati s vama. Zapravo, to bi bilo poprilično čudno.