Odgojne metode koje mogu štetiti vašem djetetu

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, no ponekad ipak metode koje smatramo dobrima pokažu se ne tako dobre za dijete i njegov razvoj. Danas vam donosimo popis čestih roditeljskih metoda odgoja koje su tako uobičajeni, a mogu bitno utjecati na djetetovo samopoštovanje, razvoj karaktera i stvaranju slike o svijetu oko sebe.

Pretjeran natjecateljski duh

Lijepo je poticati dijete da se bavi sportom ili nekim drugim društvenim aktivnostima, no ako prečesto napominjete rezultate, pobjedu, pobjednički duh i namećete djetetu potrebu za pobjedom, stvorit ćete mu određen pritisak. Dijete će postepeno sve manje uživati u sportu, a sve više odlaziti na treninge i utakmice kako vas ne bi razočaralo. To sigurno ne želite, zar ne?

Pretjerano uzdizanje djeteta

Svaki roditelj vjeruje da ima savršeno dijete i svaki roditelj je u pravo. No, pojedini roditelji smatraju da njihovo dijete ima veća prava od ostale djece, pa ga se stavlja na pijedestal, dopušta mu se apsolutno sve, čak i kada je na štetu druge djece. Tako u današnje vrijeme za djetetovo nezadovoljstvo, lošu ocjenu ili loš postupak roditelji vole krivicu prebacivati na drugu djecu, na odgajatelje u vrtiću i učitelje u školi.

Ako djetetu ne ukazujete na pogrešno shvaćanje, na loše ponašanje i ne ispravljate to u trenutku kad se počne događati, mogli biste se vrlo neugodno iznenaditi kada dijete kojem je dopušteno baš sve jednog dana svoj mali teror počne provoditi i na vama samima.

Podređivanje svega  i svih željama djeteta

Svaki roditelj bi najradije ispunio sve želje svom djetetu, no određene granice se ipak moraju znati. Roditelji koji dopuštaju apsolutno sve mogu odgojiti dijete koje neće imati priliku učiti o autoritetu, kao ni suočiti se posljedicama loših postupaka. Barem dok je maleno. Razočaranje i snošenje posljedica za svoje postupke svi prije ili kasnije spoznaju, a odgađanjem te faze dok god to vi možete kontrolirati nije dobro za dijete.