Kako se razlikuje razvoj dječaka i djevojčica?

Svako dijete je drugačija individua i vrlo je teško razvoj djeteta staviti u neki kalup i standarde. No neke razlike je ipak moguće vrlo lako uočiti a to su razlike u razvoju dječaka i djevojčica. U nekim stvarima se način na koji se razvijaju bitno razlikuje nakon 3. godine života ( do tada je uglavnom razvoj vrlo sličan) kada djeca postaju svjesna svog spola.

Do treće godine djeca vole jednostavno igru i često se mogu dugo zaigrati i sa sasvim običnim predmetima iz svakodnevnog života. Šuškava vrećica, običan papir ili lonci i kuhače često su djeci ove dobi zanimljiviji od bogatih i šarenih igračaka kojima ih roditelji obasipaju.

Nakon treće godine djeca počinju doživljavati igračke i postupno se počinju igrati s njima i prebirati koje su prikladnije za njihov spol. Iako se većina roditelja trudi ne stvarati spolne razlike između djece, okolina to nekako spontano učini umjesto vas.

Razlike dječaka i djevojčica
Razlike dječaka i djevojčica

Djeca počinju postupno izražavati svoje želje oko oblačenja, upravo na temelju onoga što vide u svojoj okolini. Djevojčice su obično uvijek za znatno šareniji odabir u odnosu na dječake. Osim toga, nakon treće godine počinje i izražavanje osjećaja. Izražavanje, ljubaznost i briga o bližnjima nešto su što dijete preslikava iz vašeg ponašanja, stoga se nemojte sramiti izraziti osjećaje.

Djevojčice su tu mnogo opuštenije, dok se dječaci mnogo ranije počinju sramiti. Djevojčice su mnogo vještije u razvoju socijalnih vještina i mnogo lakše ulaze u razgovor i igru s drugom djecom, dok će dječaci s ovakvim druženjima započeti nešto kasnije. Utjecaj okoline ovdje ima velik učinak, pa će se tako djeca koja imaju stariju braću i sestre prije opustiti, a djeca jedinci biti nešto povučeniji i sramežljiviji.

Postoji razlika i kada je u pitanju odvikavanje od pelena. Djevojčice su i ovdje nešto naprednije i u prosjeku se ranije odvikavaju od pelena u odnosu na dječake. Zašto je to tako, to još nije utvrđeno.

Kada je fizička aktivnost u pitanju dječaci su nešto napredniji i u prosjeku ranije naprave prve korake prije djevojčica.

Djevojčice su pričljivije pa će uglavnom progovoriti prije dječaka i sve do treće godine će biti mnogo više komunikativne.