‘Iznimno otkriće’: Novo istraživanje dokazuje da se ćaskanje s predškolarcima itekako isplati

Autor: Gordana Kolanović Roško

Iscrpljeni roditelji, obratite pažnju: sljedeći put kad vas vaše dijete nakon vrtića počne opsjedati beskrajnim brbljanjem o omiljenom crtiću ili slikovnici, koliko god vam nakon napornog radnog dana takav razgovor bio zamoran, nastojte ga ipak održati živim! Pokazalo se da upravo vaš angažman igra veliku ulogu u dječjem razvoju a rezultati se vide deset godina kasnije.

Novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Pediatrics, ukazuje da su djeca čiji su roditelji provodili značajan dio vremena slušajući i ćaskajući s njima imala znatno razvijenije govorne vještine i veći kvocijent inteligencije od njihovih vršnjaka kojima su roditelji odgovarali samo tišinom.

Voditeljica studije Jill Gilkerson istaknula je kako je konverzacija zapravo ekvivalent zdravoj prehrani, oko koje se roditelji često trude i pokazuju visoku razinu osviještenosti.

‘Kad biste znali da određena vrsta prehrane u drugoj godini nije samo zdravija nego i da osigurava ispravan razvoj kad djeca uđu u pretpubertetsko razdoblje, zar se ne biste vodili tim spoznajama? Razgovor je na jednak način važan, on je hrana za mozak’.

Konverzacija hrani mozak

Tijekom istraživanja znanstvenici su analizirali više od 9,000 sati snimljenih razgovora između 146 djece u dobi od dva mjeseca do četiri godine i njihovih roditelja. Tijekom šest mjeseci snimanja, razvijen je softver koji je bilježio dječju vokalizaciju te verbalnu stimulaciju upućenu djeci od majka i očeva. Također su mjerili razmjenu u konverzaciji, kada roditelj nešto kaže a dijete odgovori s riječju ili gugutanjem unutar pet sekunda, ili kada roditelj odgovori djetetu unutar pet sekunda.

Voditeljica istraživanja zaključuje kako su se česte razmjene u konverzaciji pokazale puno važnijima za razvoj mozga od jednostavne ili jednosmjerne izloženosti riječima.

.’Na temelju prethodnih istraživanja s mlađom djecom, očekivali smo ovakvu korelaciju u razvoju govornih vještina, ali zapanjilo nas je da su mjerenja obavljena već u dobi od 18 mjeseci mogla točno predvidjeti ishod desetljeće kasnije. To je zaista iznimno otkriće. Premda na razvoj govornih sposobnosti utječu i drugi čimbenici, nova otkrića pokazuju da se mogu postići dalekosežni pozitivni rezultati ako roditeljima i onima koji se brinu o djeci pomognemo shvatiti kolika je važnost aktivnog i koncentriranog razgovora s djecom te ako oni usvoje tehnike pomoću kojih će takve razgovore pretvoriti u svakodnevnu rutinu’, kazala je Gilkerson.

Izvor: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/09/06/peds.2017-4276

 

Podijeli objavu