Četiri savjeta kako privući djetetovu pozornost

Autor: Gordana Kolanović Roško

‘Koliko sam ti puta već rekla?’, vjerojatno je jedna od najčešćih rečenica koje izgovaraju roditelji. Beskonačna ponavljanja i zamolbe nimalo ne zanimaju zaigranu djecu, kojima ponekad treba ponoviti i po pet puta samo da uopće dožive da smo u istom prostoru s njima.

Brojna istraživanja govore u prilog tome da su rastresenost i odsutnost jednostavno obilježja ‘našeg vremena’, posljedica sve veće zaposlenosti, užurbanosti i multitaskinga kojim nastojimo sve obaveze ugurati u jedan (nedovoljno dug) dan.

Sve to otežava i činjenica da smo previše usredotočeni na mobitele i brojne sprave koje bi nam trebale olakšavati život i štedjeti vrijeme umjesto da nas neprekidno tjeraju na provjeravanje svake poruke.

Bilo bi lako okriviti suvremena tehnološka dostignuća i pretjeran boravak pred različitim ekranima, ali leži li glavni problem upravo u tome? Kako postići da nas djeca poslušaju, a da pritom ne izgubimo njihovo poštovanje?

  1. Povezanost je važna

Ako stalno razmišljate o popisu stvari koje ste trebali ili trebate napraviti i već ste mislima u sutrašnjem danu, teško je povezati se s djetetom. Djeca stalno žive u sadašnjem trenutku i bilo bi dobro ukloniti sve što nam skreće pozornost i onemogućuje da se i mi zadržimo s njima u sadašnjosti. Bez početne povezanosti, teško je dobro komunicirati s djecom a njima je još teže čuti i primiti naše poruke. Stoga, uklonite sve što vas ometa i usredotočite se na igru ili bilo koju konkretnu radnju tijekom dana.

  1. Jeste li sigurni da vas slušaju?

Nema smisla moliti dijete da nešto napravi, ako ste vi zauzeti kuhanjem a dijete gleda TV. Prvo uspostavite kontakt očima, provjerite imate li djetetovu pozornost, je li dovoljno koncentrirano da vas sasluša a zatim mu uputite neku molbu.

3. Budite uzor

Ne možete očekivati od djece da budu pozorna, ako ste i sami odsutni tijekom konverzacije i skačete s teme na temu, ili se iznenadno počinjete baviti drugim poslovima. Tako šaljete negativnu poruku djetetu da nije vrijedno vaše potpune pozornosti i posvećenosti. Nastojte biti dovoljno dobar uzor djeci i pokazati im da zaslužuju vašu pozornost, baš kao i vi njihovu.

4. Pravila su bitna i potrebna

Ako dijete ne reagira kad ga zamolite da obavi neki kućni zadatak, probajte osmisliti i jasno iznijeti kućna pravila, kako bi djetetu olakšali jasno razumijevanje što se od njega očekuje. Postavite dosljedne granice oko vremena provedenog ispred ekrana. Rutina i vrijeme kada se radi domaća zadaća stvaraju djetetu jasnu strukturu, unutar koje se lakše snalazi. Kad jednom cijelo kućanstvo usvoji pravila, to će značiti puno manje objašnjavanja i ponavljanja, za sve uključene.

 

Izvor: https://babyology.com.au/toddler/behaviour-and-discipline/4-things-parents-need-know-getting-kids-pay-attention.html

 

Podijeli objavu