5 koraka:Kako pomoći djetetu nositi se s tantrumima?

Napadaji ljutnje, bijesa i nekontroliranog plača nisu iznimka kod mališana. Donosimo vam 5 koraka kako možete pomoći djetetu, ali i sami se naučiti nositi s ovim izazovnim trenutcima! Svaki tantrum ima svoje faze i važno je pomoći djetetu proći kroz njih, ali i pokušati spriječiti da se oni ponove.

Sve počinje akcijom, odnosno događajem koji je okidač za tantrum, slijedi djetetova reakcija, potom reakcija eskalira dok ne dođe do samog vrhunca. U ovom dijelu procesa ne možete učiniti puno, no možete pomoći djetetu da dođe u posljednju fazu, odnosno smirivanje.

Ostanite pribrani

Iako biste se najradije bacili na pod i vrištali zajedno s djetetom kada krene drama oko banalnih stvari, pokušajte ostati pribrani. Jednostavno čekajte. Razgovor često u tim situacijama ne pomaže jer vas dijete ne sluša. Dajte djetetu prostora.

Umirite dijete

Kada je vrhunac tantruma prošao obratite se djetetu mirnim glasom, zagrljajem ili razgovorom.

Utvrdite okidače

Kako bi mogli spriječiti buduće tantrume važno je uočiti koji okidač do njih dovodi. Je li dijete tužno, ljuto, gladno ili umorno? I odrasli stresnije reagiraju na iste situacije ovisno o raspoloženju, stoga nije čudno da se isto događa i kod djece. Razlika je što oni ipak još nemaju tu razinu samokontrole kako bi izbjegli tantrume. Mnoge stvari mogu izazvati stres kod djece, kao promjene mjesta stanovanja, nove rutine u obitelji, dolazak novog člana obitelji ili slično.

Odmaknite dijete od okidača

Nakon što ste detektirali okidač tantruma bit će mnogo lakše u budućnosti ih izbjeći. Ako je na vidiku stresna situacija koja bi mogla eskalirati, pokušajte na vrijeme odmaknuti dijete i odvratiti mu pažnju na nešto drugo.

Slušajte intuiciju

Svako dijete je drugačije, pa će svaki roditelj, koji najbolje poznaje svoje dijete, ipak moći najbolje razlučiti kada i kako reagirati kako bi izbjegli eskalaciju.