Ultrazvuk u trudnoći

Što je ultrazvuk?

Ultrazvuk je dijagnostički test i njime se prenošenjem zvučnih valova visokih frekvencija stvara slika bebe i ostalih organa smještenih u zdjelici. Najčešća upotreba ultrazvuka je upravo kontrola rasta i razvoja bebe, pogotovo u stanjima kada kod trudnice postoje određene tegobe koje mogu dovesti do komplikacija, kao što su povišen krvni tlak, dijabetes ili neke druge teže bolesti.

Što ultrazvuk pokazuje?

Osim položaja i veličine bebe, vaš liječnik će prilikom ultrazvuka pažnju obratiti i na sljedeće stvari:

1. rad srca
2. položaj i stanje posteljice
3. količina plodne vode
4. spol djeteta
5. broj djece ako se radi o višeplodnoj trudnoći
6. anatomiju bebinog tijela kako bi se utvrdilo postoje li određene teškoće u razvoju ili anomalije

Ultrazvuk
Ultrazvuk

Zašto je ultrazvuk potreban?

U prvom tromjesečju uglavnom se koristi ultrazvuk kako bi se dokazala, odnosno potvrdila trudnoća nakon pozitivnog testa. Tada se liječnici uglavnom usredotočuju na prve otkucaje srca, ali i otkrivanje o koliko se djece radi. Također je moguće utvrdili ako se radi o izvanmaterničnoj trudnoći i potvrditi koliko dugo trudnoća traje i razvija li se pravilno.

U drugom tromjesečju se prati razvitak bebe i ako je beba pravilno okrenuta, moguće je otkriti spol djeteta.

U trećem tromjesečju nastavljaju se rutinske kontrole rasta i razvoja bebe. Kako se bude bližio termin poroda, tako će liječnik sve više pažnje posvećivati i položaju bebu, načinu kako je beba okrenuta i koliko je spuštena u porođajni kanal. Uz to, tada se počinje provjeravati i koliko se i kada trudnica počela otvarati i u kakvom je stanju posteljica (jer ona počinje „stariti“ i gubiti na svojoj funkciji kako se dan poroda bude bližio).

Komplikacije

Ako se utvrde određene komplikacije u trećem tromjesečju koje bi mogle bitno utjecati na bebino zdravlje ili koje bi mogle dovesti do carskog reza, može se ubrzati sazrijevanje djetetovih pluća terapijom kortikosteroidima kako bi beba u slučaju prijevremenog poroda bila što spremnija na život izvan maternice.

Ako se uoče problemi sa srčanim ritmom kod bebe, s liječenjem se može započeti već u majčinom trbuhu.

Ako se primijete problemi s urinarnim traktom moguće je izvesti operaciju već i u majčinoj utrobi.