Stomatološki pregledi u trudnoći

Trudnica kod zubara

Često se uz trudnoću povezuju i problemi sa zubima. Neke trudnice čak svjedoče o pucanju ili oštećenju ili mnogo bržem kvarenju zubi upravo u trudnoći. Kako to izbjeći i kako sačuvati svoje zube?

Ako planirate trudnoću savjetujemo posjet stomatologu prije same trudnoće kako biste kontrolu odradili na vrijeme. Tada imate vremena popraviti zube ako je potrebno bez da brinete o tome hoće li anestezija utjecati na bebicu.

Unatoč čestim predrasudama anestezija koja se koristi tijekom popravaka zuba nikako ne može doprijeti do bebe jer djeluje isključivo lokalno na mjesto gdje se uštrcava.

Ako niste bili na kontroli prije, posjetite stomatologa kada saznate za trudnoću. Još uvijek nije kasno za kontrolu na kojoj će stomatolog detaljno pregledati zube, utvrdili stanje, očistiti zube i educirati trudnicu. Ako se utvrdi da postoji potreba, naručit će vas za drugi termin za popravak zuba.

Zubi u trudnoći
Zubi u trudnoći

Ako su vam svi zubi zdravi, nastavite s redovitom i pravilnom higijenom i po potrebi dođite na kontrolu kod stomatologa. Savjetuje se posjetiti stomatologa barem dva puta tijekom trudnoće kako u slučaju kvarenja ne bi došlo do većih oštećenja zuba.

U trudnoći se često javljaju problemi s desnima, a uzrok tome svakako je pojačana prokrvljenost. Desni su osjetljivije, lakše dolazi do krvarenja tijekom četkanja zubi i zubnom meso je zbog hormonske neravnoteže mnogo sklonije upali. No, sve ove probleme uklonit će redovita higijena usne šupljine.

Odaberite kvalitetnu meku četkicu koja će temeljito očistiti zube i desni, a neće prouzročiti oštećenje tkiva i dovesti do krvarenja. Koristite interdentalne četkice i zubni konac koji će uspješno ukloniti hranu zaostalu među zubima i tako spriječiti stvaranje upale.

Iako nešto intenzivnija, briga u usnoj šupljini se ne mijenja bitno u odnosu na period prije trudnoće. Trebalo bi izbjegavati rentgensko snimanje zuba i primjenu određenih antibiotika ako ne postoji čvrst dokaz da je doista potrebno.