Put do bezbrižnog sna

Oba puta kada sam ugledala onaj »magični plusić« , uzimala sam ga nekako sa zadrškom. Svi te plaše da još uvijek postoji mogućnost da nešto pođe po zlu. A kad u Google upišeš taj »NEŠTO« zasipaju te sa brdom informacija zbog kojih dobro raspoloženje vrlo brzo splasne.

Već sa Julijom su mi na pregledu i mjerenju nuhalnog nabora spomenuli da postoji test NIFTY, neinvazivni prenatalni kromosomski test koji može otkriti cijeli spektar kromosomskih oboljenja, između ostalog i Downov sindrom, a može detektirati i spol djeteta. No međutim, za tu se opciju tada nismo odlučili. Zašto? Iskreno, nije mi se činilo da mi treba ova vrsta testa jer je između ostalog i veličina nuhalnog nabora bila normalna. Na sreću tada je sve ispalo super ali sam u međuvremenu čula priče od drugih majki gdje je nuhalni nabor bio u granicama normale, a ipak su rodile djecu sa raznim poteškoćama. To je zapravo i bio razlog zašto smo se u drugoj trudnoći odlučili za NIFTY. Naime, željeli smo bezbrižno planiranje naše budućnosti te da čim prije podijelimo veselu vijest i to bez knedle u grlu. NIFTY me je uvjerio jer je neinvazivan, bez rizika za pobačaj, više od 99% pouzdan i možeš ga napraviti već od 10. tjedna trudnoće.

Kako sve to zapravo ide? Vrlo jednostavno. Uputila sam se na pregled kod svog ginekologa gdje mi je doktorica najprije objasnila cijeli postupak. Najprije smo napravili UZV pregled gdje sam promatrala lupanje malenih ručica i nožica, a nakon toga izvadili su mi epruvetu krvi i poslali je u laboratorij na analizu. Vjerovatno ne znate ali na smrt se bojim igala, međutim ovaj su puta vađenje krvi izveli toliko brzo i elegantno da nisam ni primjetila. Najteži je dio zapravo čekanje rezultata, kroz tjedan dana dobiješ poziv od svoje doktorice koji ti otkrije sudbinu i spol još nerođenog bića, a osjećaj kad saznaš da je sa tvojim djetetom sve u redu nešto je neprocijenjivo!

U prvoj sam trudnoći silno željela curicu, praktički sam se psihički pripremala da ne pokažem razočaranje ukoliko mi kažu da je dečko (znam, grozna sam). Ovaj mi je puta, iskreno, bilo svejedno. Ako će biti curica onda će Julija imati najbolju prijateljicu, a i robicu ćemo svu iskoristiti, a i ako bude dečko sreći neće biti kraja. Taj sam tjedan imala vremena da razmislim o prioritetima… nije važno jel dečko ili cura, važno je da sve bude u redu i da je zdravo! U konačnici, test NIFTY nije samo laboratorijska pretraga, to je put do mirnije trudnoće i bezbrižnog sna.

Više na: www.nifty-test.hr

Podijeli objavu