CTG-Kardiotokografija

Što je kardiotokografija?

Ova pretraga je svakoj trudnici poznatija kao CTG, a naziva se još i non stress test. Njome se provjerava aktivnost i spremnost bebe za porod.

Obično trudnice odlaze na CTG tek nakon što termin poroda prođe ili u slučaju da postoje određene sumnje da nešto nije u redu, najčešće se radi o smanjenoj pokretljivosti ploda.

CTG je potpuno bezopasan i bezbolan za majku i bebu. Prati se rad bebinog srca u stanju mirovanja, kretanja i (ako je porod započeo) tijekom trudova.

Ako je beba prava spavalica, liječnici će savjetovati da pojedete nešto prije pregleda kako bi se beba razbudila, a ponekad su potrebni i zvučni podražaji.

Tijekom ležanja za lijevom boku liječnici pomoću dva mala uređaja koja se pričvršćuju na trbuh pratiti otkucaje srca i kontrakcije maternice.

Smanjena aktivnost

Kako beba u trbuhu raste, ona je sve smirenija i ima sve manje mjesta za ludorije. Upravo zbog nedostatka prostora bebe znatno više spavaju, pa i rjeđe osjećate udarce. To ne mora nužno značiti da nešto nije u redu.

Kardiotokografija
Kardiotokografija

Kada je potreban CTG?

1. Kada se bebina aktivnost naglo smanji.
2. Kada ultrazvuk pokazuje neravnomjeran rast i razvoj u odnosu na tjedan trudnoće.
3. Ako trudnica ima problema sa zdravljem, dijabetesom, preeklampsijom, visokim krvnim tlakom ili neke druge teškoće koje mogu utjecati na dijete.
4. Ako ste imali prije ove trudnoće jedan ili više spontanih pobačaja.
5. Ako su utvrđeni neki problemi s posteljicom ili plodnom vodom.
6. Ako je termin poroda prošao, a vi se još niste počeli otvarati.
7. Nakon amniocenteze kako bi se utvrdilo da je beba u redu.

Koliko beba treba biti pokretna?

U prosječnom trajanju pregleda od dvadesetak minuta dovoljno je već petnaestak sekundi kretanja i više od 15 otkucaja srca da biste znali da je sve u redu. Čak i ako je termin prošao, ako se utvrdi da je sve u redu, liječnici će vjerojatno redovito pratiti stanje djeteta i majke, no sve dok su svi nalazi u redu neće biti potrebno inducirati porod.

Što pokazuju kontrakcije maternice?

Jedan od uređaja stavljenih na trudnički trbuh mjeri učestalost i jačinu kontrakcija maternice. Zašto je to važno? U prvom planu ovdje nisu same kontrakcije, nego istovremeno mjerenje bebinih otkucaja za vrijeme kontrakcije. Ako dolazi do teškoća u disanju kada kontrakcije započnu, to može ukazivati na probleme s posteljicom i oslabljenim dotokom kisika do bebe.

Kontrakcije se ne moraju niti pojaviti, a nekada će biti vrlo slabe. Ako su nepravilne, tada se radi o takozvanim „lažnim trudovima“, odnosno Braxton Hicksovim kontrakcijama. Ako dolaze pravilno i postaju sve snažnije, a termin poroda još nije došao liječnici mogu uočiti rizik od prijevremenog poroda. Tada će liječnici vjerojatno započeti s davanjem kortikosteroida kako bi se potaknulo i ubrzalo sazrijevanje pluća kako biste bebu što bolje pripremili za dolazak na svijet.