Amniocenteza

Ultrazvučni prikaz
Amniocenteza

Što je amniocenteza?

Amniocenteza je pregled, odnosno test koji je provodi između 16. i 22. tjedna trudnoće. Ovim testom utvrđuje se postojanje kromosomskih i genetskih poremećaja (Down sindrom, trisomije, cistična fibroza itd.). Iz uzorka plodne vode izdvajaju se stanice koje se potom puštaju da se samostalno razvijaju u kontroliranim uvjetima. Tada je lako utvrditi postoje li kakve abnormalnosti u stanicama i o čemu se radi. Također, moguće je utvrditi koliko su djetetova pluća razvijena i zrela ako postoji opasnost od prijevremenog poroda, ali i sa stopostotnom sigurnošću utvrditi spol djeteta.

Kako se izvodi amniocenteza?

Sam postupak nije bolan, no svakako nije ugodan. Za izvođenje amniocenteze potrebno je iglom ući u posteljicu i uzeti uzorak plodne vode. Iako isprva zvuči strašno, sve se to izvodi u kontroliranim uvjetima. Za vrijeme ulaska igle liječnik sve prati putem ultrazvuka. Tako u svakom trenu može pratiti da je igla dovoljno daleko od bebe.

Bol i nelagoda prilikom postupka razlikuju se od žene do žene, no u većini slučajeva je moguće postupak obaviti i bez lokalne anestezije.

Simptomi nakon amniocenteze

Nekoliko dana nakon postupka mogu se pojaviti povremeni lagani grčevi popraćeni laganim bolovima. Upravo zato nakon amniocenteze savjetuje se mirovanje nekoliko dana.

Ako se javi povišena tjelesna temperatura potrebno je javiti se liječniku. Tada postoji rizik da je došlo do infekcije koja se gotovo uvijek manifestira prvo povišenom temperaturom.

Simptomi koji zahtijevaju hitan posjet liječniku su snažniji bolovi i grčevi, krvarenje ili otjecanje plodne vode.

Mama i dijete
Mama i dijete

Kada se amniocenteza preporučuje?

Danas se ona preporučuje većini trudnica, osobito onima starijima od 30 godina jer s godinama majke se i povećavaju rizici. Ako je ultrazvukom utvrđeno da nešto nije u redu, ako postoji velik rizik od genetskih bolesti u obitelji ili ako već imate dijete s genetskim poremećajem svakako bi bilo dobro napraviti amniocentezu.

Rizici amniocenteze

Često se spominje pobačaj kao posljedica izvođenja ove pretrage, no to je vrlo rijetko. Ako zahvat izvodi stručna osoba, ako se trudnica pridržava svih liječničkih uputa i na najmanji znak sumnje se javi liječniku ako smatra da nešto nije u redu, nema prostora za neopravdani strah.

Prednosti amniocenteze

Ako postoje sumnje da nešto s bebom nije u redu, taj strah će vas mučiti do kraja trudnoće. Ovom pretragom vrlo brzo možete riješiti sve nedoumice.

Ako se utvrdi da se radi o nekom teškom poremećaju gdje je upitno bi li beba preživjela ili se radi o oštećenju koje može dovesti u opasnost i život trudnice, žene ponekad odlučuju pobaciti.

No, velik je i broj žena koje bez razmišljanja odlučuju nastaviti trudnoću te im upravo ova pretraga omogućuje da se na vrijeme pripreme na život s djetetom s nešto drugačijim potrebama i mogućnostima.