4D ultrazvuk

Trudnica na 4D ultrazvuku
Trudnica na 4D ultrazvuku

4D ultrazvuk posljednjih je godina sve popularniji jer je to najvjerodostojnija snimka vaše bebice koju možete vidjeti prije osobnog susreta s njom.

4D ultrazvuk osim jasne 3D slike djeteta prikazuje i bebino kretanje čime dodatno olakšava da si dočarate kako beba doista izgleda.

Mnoge majke nakon poroda potvrđuju da su nakon 4D snimke upravo tako i zamišljale izgled svoje bebice.

Kako je ultrazvuk napredovao kroz godine?

Ultrazvukom kakav nam prvi pada na pamet, onim 2D slabo se može vidjeti bebin izgled. On prikazuje unutarnje organe i razvoj kostiju mnogo detaljnije, no ne prikazuje bebinu kožu kako bismo si mogli dočarati kako izgleda.

3D ultrazvuk prikazuje bebinu kožu pa beba doista izgleda onako kako ju zamišljate, dok 4D ultrazvukom doista osjećamo povezanost s bebom koja se kreće, žmirka, stišće šakice, lupa nožicama i zijeva. Divno, zar ne?

Izgled bebe na 4D ultrazvuku
Izgled bebe na 4D ultrazvuku

Sve vrste ultrazvuka (2D, 3D i 4D) jednako su sigurne za vašu bebicu.

Ova vrsta ultrazvuka ne služi samo kako bi budući roditelji mogli uživati u pogledu na bebicu, njime se i mnogo lakše otkrivaju određene abnormalnosti u razvoju u vrlo ranoj fazi razvoja. Ovo je najviše važno ženama koje su u visokorizičnim trudnoćama i žele što prije saznati je li s njihovim djetetom sve u redu.

Nedostatak 4D ultrazvuka

Jedini nedostatak koji nam pada na pamet svakako je cijena. Naime, troškove 4D ultrazvuka ne pokriva zdravstveno, pa ćete morati potegnuti do privatne poliklinike i izdvojiti između 400 i 700 kuna za ovu vrstu ultrazvuka.

Kada je vrijeme za 4D ultrazvuk?

Odlazak na 4D ultrazvuk preporučuje se između 21. i 28. tjedna trudnoće. Neki privatni liječnici izvode ovu vrstu ultrazvuka i nakon tog perioda, no tada je veći rizik da je dijete već naraslo preveliko da bi se moglo jasno vidjeti njezino kretanje.

Kvaliteta slike vaše bebe ovisi o dosta toga. Osim položaja bebe, tu je i položaj posteljice i debljina trudnice. Liječnici su strpljivi kod izvođenja 4D ultrazvuka, pa ovaj pregled može potrajati i više od pola sata ako budete morali čekati da se bebica okrene u bolji položaj. Tada se najčešće trudnici savjetuje da pojede nešto slatko i popije tekućine kako bi potaknula bebu na aktivnost.

Lošija slika može značiti da imate mnogo plodne vode ili više masnog tkiva na trbuhu.