Kako prepoznati ovulaciju?

Abdominalna bol tijekom ovulacije
Abdominalna bol tijekom ovulacije

Kako prepoznati ovulaciju?

Kada dođe do ovulacije u tijelu se događaju mnogobrojne hormonalne promjene koje je nekada moguće uočiti čak i prema određenih fizičkim simptomima. Mogući su grčevi i bolovi nalik onim menstrualnim, pojačana cervikalna sluz (prozirna i rastezljiva, bez mirisa), a u rijetkim slučajevima čak se pojavljuje i ovulacijsko krvarenje.

Ovi simptomi različito i traju ovisno o vašem organizmu. Kod nekih žena simptomi ovulacije traju tek sat vremena, dok neke žene osjećaju bolove nekoliko dana.

Još jedan vrlo lagan način za utvrdili ovulaciju jest mjerenje bazalne temperature. Ujutro, dok još ležite u krevetu, prije ustajanja, ispijanja tekućine i unošenja bilo kakve hrane u organizam izmjerite temperaturu u ustima. Kada je ona lagano povišena (radi se o svega 0,2 stupnja razlike u odnosu na ostatak ciklusa) to je znak da je nastupila ovulacija.

Ovulaciju možete potvrditi i luteinskim trakicama. One su dostupne u svim ljekarnama. Kada se pomokrite na trakicu ona će promijeniti boju kada se dokaže prisutnost luteinizacijskog hormona, što znači da uskoro nastupa ovulacija. Problem kod ovog načina dokazivanja ovulacije jest to što u paketu obično dolazi tek 5 trakica, a ako su ciklusi neredoviti vjerojatno će vam biti potrebno više od toga.

Mjerenje bazalne temperature
Mjerenje bazalne temperature

Još jedan vrlo individualan način za utvrditi ovulaciju jest kako se žena osjeća. Naime, tijekom ovulacije žene se osjećaju bolje u svojoj koži, privlačnije i ljepše. Upravo zbog toga je i želja za seksom izraženije.

Kada dolazi do ovulacije?

Do ovulacije uglavnom dolazi u sredini ciklusa. Ako ciklus traje oko 30 dana, tada će ovulacija najvjerojatnije nastupiti oko 15. dana ciklusa.

Ako su vam ciklusi neredoviti, a sumnjate i na neredovite ovulacije ili njihov izostanak, tada se svakako savjetuje mjerenje bazalne temperature tijekom nekoliko ciklusa kako biste utvrdili zašto ne dolazi do trudnoće ako imate ciljane odnose u sredini ciklusa.
Kada je bazalna temperatura najviša, tada je vaš najplodniji period.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako ne uspijevate zatrudnjeti ili dokazati da do ovulacije uopće dolazi, vrijeme je za posjet liječniku. Plodnost može biti smanjena i zbog mnogo drugih čimbenika osim same ovulacije. Stres, prekomjerna težina, problemi sa štitnjačom i mnoge druge tegobe mogu utjecati na plodnost.