Prvi simptomi trudnoće

Neprestani umor
Neprestani umor

Kada planirate trudnoću čini se kao vječnost čekanje perioda kada ima smisla napraviti test. Upravo zato žene žele pronaći sve moguće simptome i prije nego test pokaže plusić. Često i same sebe uvjere da su tu čak i kada ih nema ili kada nervoza učini svoje sve se čini kao znak da ste trudni.

Danas vam donosimo neke od prvih simptoma koji bi mogli ukazivati da vam se uskoro smiješi plusić na testu!

Bazalna temperatura

Bazalna temperatura otkriva nam mnogo više nego što možete zamisliti prije nego počnete planirati trudnoću. Povišena je u najplodnijem periodu ciklusa i upravo pomoću nje možemo otkriti kada dolazi do ovulacije. No povišena je i već i u najranijoj trudnoći, ali je vrlo važno pravilno ju mjeriti. Bazalna temperatura mjeri se ujutro netom nakon buđenja, prije ustajanja iz kreveta i bilo kakvih aktivnosti. Prije mjerenja bazalne temperature ne smije se konzumirati hrana ni piće kako bi rezultati bili pouzdani i točni.

Mjerenje bazalne temperature
Mjerenje bazalne temperature

Grudi

Iako osjetljive,bolne i otečene grudi mogu biti i samo još jedan simptom PMS-a, mogu ukazivati i na ranu trudnoću. Bradavice u trudnoći postaju tamnije i nešto izraženije.

Mučnine

Iako postoje i sretnice koje nemaju problema s mučninama, ako niste jedna od njih, moguće je da će javiti i prije no što test pokaže plusić. Mogu trajati nekoliko tjedana, do kraja prvog tromjesečja ili (srećom,u rijetkim situacijama) čak i do samog poroda.

Nadutost

Ako osjećate nadutost nekoliko dana za redom, neovisno o unosu hrane i tekućine u organizam i to bi mogao biti jedan od ranih znakova trudnoće.

Pretjerani umor

Neprestano ste umorni, spava vam se i niste raspoloženi ni za što? Moguće je da se radi o trudnoći. Ako ne postoji fizička iscrpljenost kao opravdanje za neprestani umor, a vi biste mogli spavati danima postoji šansa da je pred vama 9 debeljuškastih mjeseci.

Vrtoglavice

Kako dolazi do povećanja volumena krvi u tijelu tijekom trudnoće, tako su moguće i vrtoglavice i slabost već od najranije trudnoće. Kod nekih trudnica može doći čak i do nesvjestice.

Prvi simptomi trudnoće
Jutarnje mučnine

Učestalo mokrenje

Zbog povećanog protoka krvi kroz bubrege moguće je da već i najranijoj trudnoći žena osjeća češću potrebu za mokrenjem. To uglavnom tako ostaje do samog kraja trudnoće, no kasnije glavni razlog toga bude to što beba svojom težinom pritišće mjehur.

Osjetljivost na mirise

Nekad omiljena hrana ili piće, čak i omiljeni parfem mogu vam biti odbojni u trudnoći. Pretjerana osjetljivost na mirise najčešće dolazi „u paketu“ s mučninama i povraćanjem. Omiljene mirise trudnice često nadoknađuju dosad nespojivim kombinacijama hrane, pića i mirisa.

Implantacijsko krvarenje

Implantacijsko krvarenje ne javlja se kod svih trudnica, no kada se javi često može zbuniti žene. Traje kraće od mjesečnice, krvarenje nije tako obilno, no ako dođe u vrijeme očekivane mjesečnice žene često mogu zamijeniti implantacijsko krvarenje sa samo malo drugačijom mjesečnicom.

Uglavnom nije bolno, eventualno popraćeno laganim grčevima i do njega dolazi kada se embrij ugrađuje u stijenku maternice.