Kada i koliko:Seks u trudnoći

Seks u trudnoci

Seks u trudnoći-može li štetiti bebi?

Iako se strah od seksa ne čini opravdanim, mnogo budućih roditelja se s njime suočava. Istovremeno je kod vrlo malog postotka njih taj strah opravdan. Ako ste imali problema sa začećem, krvarenjima, pobačajima ili vam iz nekog razloga prijeti prijevremeni pobačaj, tada će vas liječnik upozoriti kada i koliko bi trebalo izbjegavati odnose.

No, ako nemate nikakve komplikacije, osjećate se dobro i trudnoća je uredna, ne postoje razlozi zašto biste trebali izbjegavati seks. Štoviše, ništa vas ne sprječava da odnose prakticirate sve do pucanja vodenjaka.

Koliko je beba zaštićena?

Amnionska vrećica i maternica štite vašu bebu. Orgazam i odnosi mogu dovesti do laganih kontrakcija, no beba ih uglavnom neće ni osjetiti. Čak i kasnije u trudnoći kada beba bude veća grčenje maternice te jačine bit će poput lagane masaže.

Kada je izbjegavanje seksa opravdano?

Ako ste prije ove trudnoće pretrpjele pobačaje, teška zdravstvena stanja ili komplikacije koje bi mogle biti razlog izbjegavanju spolnih odnosa, tada se svakako savjetuje razgovor s liječnikom koji će vam moći savjetovati što smijete u trudnoći, a čega bi se trebalo čuvati.

Ako ste zatrudnjeli putem in vitro oplodnje uglavnom se savjetuje izbjegavati odnose prva dva tjedna trudnoće, odnosno sve dok se ne vide djetetovi otkucaji srca na ultrazvuku, a nakon toga prema preporuci liječnika.

Seks u u trudnoci
Par u krevetu

Prednosti seksa u trudnoći

Veća prokrvljenost intimnog područja znači i veću osjetljivost, što većini trudnica odgovara. Tu je i osjećaj slobode jer konačno ne morate brojati plodne dane i brinuti hoće li doći do trudnoće. Grudi su također osjetljivije, pogotovo u prvom tromjesečju. Dok nekim trudnicama to postaje omiljena erogena zona, drugima smeta i najmanji dodir jer su grudi vrlo bolne i na najmanji podražaj.

Kvalitetnom komunikacijom produbite odnos s partnerom

Vrlo je važno razgovarati s partnerom i o ovim intimnim pitanjima. Čak i ako seks nije dopušten, to ne znači da više ne možete biti intimni. Vrijeme je za eksperimentiranje sve dok ne otkrijete što vas oboje zadovoljava.

Nezainteresiranost

Briga za dijete ponekad može prerasti u nezainteresiranost za seks. Ako ste imali izražene mučnine, neprestano ste umorni ili neraspoloženi, sasvim je normalno da će seks postati prava rijetkost. S druge strane, ponekad će i partnerov strah za bebu izgledati kao da ne postoji interes za aktivnost pod plahtama, a to uopće nije tako.

Sve što vam treba je malo strpljenja i puno razumijevanja jedno za drugo. Vrlo je važno dati jedno drugom do znanja da izostanak seksa ne znači da su se osjećali promijenili.

Neke trudnice osjećaju snažniju potrebu za seksom tijekom prvih mjeseci trudnoće, no uglavnom libido opada pred kraj trudnoće, u zadnjih mjesec dana ili čak i dva.

Što je normalno, a što nije?

Tijekom i nakon seksa u trudnoći moguće je da se pojave lagani grčevi. No, kroz pola sata nakon seksa oni bi trebali i potpunosti nestati. Ako grčeve osjećate duže, pojavi se iscjedak ili krvarenje, svakako se obratite liječniku.