9. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu vaša bebica je veličine bobice grožđa i oblik tijela sve više nalikuje upravo onom kako mi zamišljamo bebu.

Nos, usne i uši poprimaju svoj konačni oblik. Oči su u potpunosti razvijene, kao i kapci, no oni se neće otvarati sve do 27. ili 28. tjedna trudnoće. Ispod desni sada već može započeti razvoj zubića, a posteljica je toliko razvijena da sada može početi proizvoditi hormone.

Hrskavica i jezik se razvijaju. Bebino srce je već sada dovoljno razvijeno da ima četiri komore i započinje razvoj aorti.

Većina organa, živčani sustav i kostur su vrlo razvijeni te u ovoj fazi trudnoće započinje vrtoglavi rast i dobivanje na težini. Omjer veličine glave i tijela (sada je glava velika kao pola tijela) sada će postajati sve sličniji našima. Kako se razvijaju prstići koji postaju sve duži, počinje i razvoj jagodica na vršcima prstiju.

Mama

Trudnice koje imaju problema s mučninama ovaj tjedan bi mogle doživjeti vrhunac svojih mučnina. Upravo u 9. tjednu trudnoće razina Hcg hormona koji je (između ostalog) „zaslužan“ za mučnine je na svom vrhuncu, te će u narednim tjednima malo pasti i ostati na toj nižoj razini do kraja trudnoće.

Količina krvi će se u trudnoći povećati za čak 40-50%. To će biti uočljivo i na vašim istaknutim žilama, najviše na grudima, trbuhu i nogama. Kako biste si olakšali izbjegavajte pretjerano soljenje hrane, dugotrajno stajanje na mjestu ili sjedenje. Pomoći će vam konzumiranje dovoljno tekućine, kretanje i zdrava prehrana bogata voćem i povrćem.