8. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba je veličine bombona, dugačka je nešto više od 20 milimetara i teži oko 3 grama.

U 8. tjednu razvija se kostur, posebno kralježnica i rebra, a postaje vidljiva i leđna moždina. Razvija se i živčani sustav, a počinje i razvoj mišića. Produžetak na kralježnici nalik na repić ovaj tjedan nestaje. Na mjestima na kojima će se razviti udovi sada se razvijaju prstići, a mogu se polako razaznati i kapci, usne i vrh nosića.

Počinje razvoj pluća, a pupčana vrpca počinje u potpunosti obavljati svoju primarnu zadaću, prijenos kisika i hranjivih tvari do bebice.

Iako ste vjerojatno nestrpljivi, još neko vrijeme nećete moći saznati spol djeteta jer spolni organi još uvijek nisu dovoljno razvijeni. Bebica je već sada poprilično aktivna, iako vi to još uvijek ne možete osjetiti.

Ovaj tjedan trudnoće u znaku je velikog razvoja unutarnjih organa i živčanog sustava.

Mama

Trudnice će do sada sigurno primijetiti kako grudi postaju sve veće i napetije. Kada krenete u nabavku novih grudnjaka, imajte na umu da će grudi još rasti do kraja trudnoće, pa svakako uzmite koji broj veći. Pritom pokušajte pružiti i što bolju podršku grudima, jer o tome ujedno ovisi i hoće li se koža oopustitikasnije.

Osjećaj umora još neko vrijeme će vas pratiti, a ako ste jedna od onih trudnica koju mučnine nisu zaobišle još neko vrijeme one će biti prisutne. Ludovanje hormona, neispavanost, umor i mučnine u kombinaciji učinit će vas poprilično razdražljivima, stoga se nadamo da će ukućani imati dovoljno razumijevanja.

Maternica raste i postaje sve mekša, no još uvijek ne možete uočiti veći trbuščić, eventualno ako se radi o nadutosti. Počinje stvaranje takozvanog sluznog čepa na vratu maternice koji će ispasti s prvim ozbiljnim trudovima i dat će vam do znanja da je došlo vrijeme za porod.

Ovaj tjedan ćete vjerojatno posjetiti liječnika, stoga se pokušajte što bolje pripremiti kako biste saznali sve informacije koje vas zanimaju. Najbolje je nekoliko dana prije pregleda zapisivati sve što želite saznati, jer biste u suprotnom zbog uzbuđenja mogli dosta toga zaboraviti.