6. tjedan trudnoće

Beba

U šestom tjednu trudnoće bebica će doseći veličinu zrna riže. To maleno srce već sada kuca dvostruko brže od vašeg, odnosno čak do 160 otkucaja u minuti. Razvija se grlo, usna šupljina, oči i unutarnje uho. Iako će posteljica poprimiti svoju potpunu funkciju znatno kasnije, njezin razvoj počinje već ovdje, ona se spaja sa stijenkom maternice i pupčanom vrpcom bude povezana s bebom te preko nje beba dobiva kisik i hranjive tvari kako bi se mogla razvijati, a dok se posteljica u potpunosti ne razvije njezine zadatke izvršavat će žumanjčana vrećica.

Na mjestima gdje će se razviti udovi i glava već sada se mogu primijetiti zadebljanja. Već sada se na ultrazvuku mogu uočiti tamnija mjesta na kojima će se razviti uši, oči i nosnice. Upravo zbog vrlo intenzivnog i ubrzanog razvoja obratite posebnu pažnju što unosite u organizam. Lijekovi, alkohol, cigarete i slično najviše mogu naštetiti bebi baš u ovoj fazi razvoja. Omogućite djetetu najbolji mogući početak i posebnu pažnju posvetite svom zdravlju sada.

Mama

Trudničkih hormona u vašem tijelu je sve više, što nimalo ne čudi s obzirom na to da ste trudni već mjesec dana. Ako niste od onih sretnica koje će jutarnje mučnine zaobići, sada za vas predstoji najteži period. Nažalost, iako ih volimo nazivati „jutarnjima“ ove mučnine se pojavljuju u svako doba dana i noći.

Pomoći si možete uvođenjem mnogo malih obroka, kako bi vaš želudac u svakom trenutku imao bar malo hrane u sebi. Izbjegavajte začinjenu, masnu i tešku hranu koja će dodatno oslabiti vaš želudac i pogoršati mučnine. Krekeri, bademi, mlijeko, mineralna voda i još mnogo toga trudnicama uspješno pomaže kao instant pomoć u borbi protiv mučnina. Naravno, sve ovisi od organizma do organizma pa će vam sigurno trebati neko vrijeme dok ne pronađete idealno rješenje za svoje mučnine.

Neka vas ne začudi blago probadanje i bol u grudima. To je sasvim normalno jer u grudi počinje pritjecati povećana količina krvi, a tu je i djelovanje povećane količine hormona progesterona i estrogena u tijelu.

Količina krvi u vašem tijelu se povećava, pa je poželjno povećati unos tekućine u organizam, najbolje vode.

Ako primijetite lagano krvarenje, najbolje je savjetovati se s liječnikom. U ovoj fazi trudnoće to ne mora biti nužno opasno, no ponekad može ukazivati i na rizik za spontani pobačaj, stoga nikako nemojte ignorirati sumnjive simptome u trudnoći koji vas zabrinjavaju.