5. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba od veličine zrna maka raste do veličine zrna sezama. Taj tek maleni embrij vrtoglavo se razvija mnogo brže no što uopće možete zamisliti. U prvom sloj razvija se mozak, kralježnica, živčani sustav, koža i kosa. U drugom sloju traje razvoj srca i krvožilnog sustava, mišića, kostiju i reproduktivnih organa. Treći sloj zadužen je za razvoj crijeva, pluća, bubrega i urinarnog trakta, jetre i gušterače.

U ovom tjednu uz moguće i ostale simptome uočit ćete izostanak mjesečnice. Osim toga, već sada može doći do pojave mučnina, iako će ih većina trudnica zasada uspješno izbjeći. Bolne, otečene i izrazito osjetljive grudi najčešći su simptom u ovom tjednu. U prvom tromjesečju vrlo izražen umor i potreba za snom su sasvim uobičajeni, pa ako ste prava spavalica u posljednje vrijeme, ne bi bilo naodmet napraviti test.

Mama

Iako maternica još uvijek nije ni blizu one veličine na koju će narasti, ona već sad lagano može pritiskati mjehur, što bi moglo rezultirati neprestanom potrebom za mokrenjem.

Ako još uvijek vodite pomalo nesređen život, sada je krajnje vrijeme za uvođenje nekih novih i zdravijih navika. Izbacite stres, cigarete i alkohol iz svog života. Nezdravu hranu neka zamijeni zdrava i uravnotežena prehrana. Sjetite se, svaki vaš neodgovoran potez mnogo više će pogoditi vašu bebu od vas samih.

Ako niste pretjerano ludi za vježbanjem, pronađite alternativu i pokušajte laganu šetnju učiniti svojom svakodnevicom. Ako pritom nagovorite partnera ili prijateljicu da vas se pridruži, imat ćete vremena za razgovor u miru, bez da vas ometa omiljena serija ili kućanske obaveze. Boravak na svježem zraku će vas ujedno osloboditi stresa i osjećat ćete se bolje.