40. tjedan trudnoće

Beba

Beba je potpuno razvijena! Dugačka je više od 50 centimetara i teži više od 3 kilograma. Dječaci su obično nešto veće bebe. Uglavnom je u posljednjim tjednima razvoj i dobivanje na težini poprilično individualno i naravno da ovisi i o tome jesu li roditelji sitnije građe ili su visoki. Beba se posljednjih tjedana intenzivno debljala, pa je sada udio masnog tkiva nešto više od 15% težine. Upravo to će bebi pomoći da nakon poroda uspješno održava tjelesnu temperaturu. Svi organi su razvijeni i beba u svojoj jetri skladišti šrob. U ostatku tijela skladišti vodu, pa je time beba nakon poroda spremna čekati i 24 sata da vama krene mlijeko.

Iako bi roditelji voljeli da beba bude točna, vrlo malo se beba rađa upravo na predviđeni termin poroda. No, utješna je činjenica da se čak 70% beba rađa upravo u 40. tjednu trudnoće. Beba je ta koja sada određuje tempo i samo ona odlučuje kada će se roditi (ako je naravno s trudnoćom i bebicom sve u redu).  Beba je u skučenom prostoru, pa će čak i nakon poroda nekoliko tjedana ostati sklupčana poput malene loptice. Ako je beba još uvijek okrenuta na zadak (noge prema dolje) liječnik će ju sada možda pokušati okrenuti ili se konzultirati o mogućem carskom rezu.

Mama

Ako porod ne krene do 42. tjedna, tek tada će se smatrati da je trudnica prenijela trudnoću, a sve do tada smatra se porodom u terminu. Ako su fetalni testovi u redu, nema potrebe za induciranjem poroda. No, ako postoji bilo kakva sumnja da s bebicom nešto nije u redu, trudnica će biti hitno podvrgnuta dodatnim testovima i poslana na carski rez ako postoji opasnost za mamu ili bebu.

Prilikom poroda posteljica se postupno odvaja od maternice, a pupčanom vrpcom pulsira krv i ona tek nakon bebinog prvog udaha gubi svoju funkciju.

Pripremite se, pogotovo ako vam je ovo prva trudnoća, da bebica pri prvom susretu neće biti kao u reklamama. Vjerojatno će biti prekrivena verniksom, krvlju, možda i tragovima mekonija. Bebina glavica nakon poroda često bude jajolika zbog preklapanja kostiju kako bi lakše prošla kroz porođajni kanal. Glavica će poprimiti pravi oblik nakon nekoliko dana. Već nakon prvog kupanja bebica će postati baš onakva kakvom ste ju razmišljali.