4. tjedan trudnoće

Beba

Iako je vaša bebica velika tek poput zrna maka, u ovom tjednu počinje njezin najvažniji dio razvoja. U ovom tjednu može doći do laganog iscjetka ili blagog krvarenja, takozvano implantacijsko krvarenje i ono bi trebalo prestati nakon dan do dva. Sljedećih šest tjedana razvijaju se organi i nakon tog perioda će neki organi već sasvim normalno samostalno funkcionirati.

Beba je još uvijek tek sićušni embrij sastavljen od tri sloja od kojih će se početi razvijati organi i tkiva. U gornjem sloju razvijaju se mozak, živčani sustav i kralježnica, u srednjem srce i krvožilni sustav, dok je treći sloj zadužen za crijeva, pluća i urinarni trakt.

Mama

Ne zaboravite da sve što unosite u svoj organizam, od nezdrave prehrane do cigareta i alkohola može bitno naštetiti vašoj bebi, osobito u prvom tromjesečju kada je plod izrazito osjetljiv. Iako se posteljica još nije u potpunosti razvila, to će se dogoditi krajem ovog ili početkom petog tjedna trudnoće.

Ne zaboravite da stres, nedostatak sna i previše užurban stil života također mogu utjecati na bebin razvoj.

Ako niste trudnoću otkrili do sada, ovaj tjedan će vam test zasigurno pokazati veliki plusić. Odmah ugovorite pregled kod ginekologa kako biste pružili što bolju skrb vašoj bebici već od samog početka. Folna kiselina neka postane vaša svakodnevna navika, liječnici preporučuju uzimanje prosječno 600 mikrograma folne kiseline dnevno u trudnoći.

Neke hrane u trudnoći biste se trebali odreći. Prvo na listi svakako je sirovo meso, nepasterizirani mliječni proizvodi i meki sirevi. Neoprano voće, povrće i mliječne namirnice mogu biti zaraženi bakterijom listerijom i dovesti do toksoplazmoze koja može uzrokovati velika oštećenja bebinog mozga i srce i izazvati sljepoću.