38. tjedan trudnoće

Beba

Bebica je u ovom tjednu dugačka skoro 50 centimetara i vjerojatno teži nešto više od 3 kilograma i još uvijek napreduje. Iako je vjerojatno njezin primarni razvoj gotov, beba još uvijek skladišti masno tkivo koje će joj pomoći nakon rođenja u održavanju tjelesne temperature. Verniks koji štiti bebinu kožu polako nestaje kako se bliži porod, a i lanugo dlačice su gotovo potpuno otpale. Zbog ovog „čišćenja“ plodna voda sada može poprimiti blago mliječnu boju.

Beba sada može čvrsto stisnuti svoje malene ručice, što ćete primijetiti kada vas prvi put uhvati rukom za prst. Organi su razvijeni, samo se pluća još polako razvijaju. Tek nekoliko sati nakon poroda razvoj pluća će biti gotov i beba će uhvatiti svoj ritam disanja. Još uvijek ne možete otkriti koju boju očiju će vaše dijete imati, jer se šarenica razvija i nakon bebinog rođenja. Ako se beba rodi sa smeđim očima, one će vjerojatno i ostati takve, no kod beba rođenih s plavim očima tek kasnije ćete moći znati hoće li ostati plave, postati želene, smeđe ili sive.

Sve što beba probavlja u posljednjim tjednima pred porod nakuplja se u crijevima i izlučit će se prvom bebinom stolicom koja se naziva mekonij. On se sastoji od ljuskica kože, probavljenih lanugo dlačica, raspadnutih krvnih stanica i „ostalog materijala“ koji je beba probavila u trbuhu. Mekonij je zeleno-crne boje i beba ga izlučuje brzo nakon poroda.

Mama

Sada je već period u kojem sve trudnice samo maštaju o što skorijem porodu. Tegobe su sve izraženije, trudnice se ne mogu dobro naspavati niti odmoriti, a vrijeme budnosti je prožeto bolovima, grčevima, probavnim tegobama i sada se već mogu pojaviti i trnci i peckanje duž cijelih nogu i u području zdjelice. To je sasvim normalno jer se beba vjerojatno namjestila tako da pritišće određene živce.

Iako se u ovim zadnjim tjednima trudnice u pravilu ne debljaju, ako primijetite dodatne kilograme vjerojatno se radi o zadržavanju vode koje ćete primijetiti i na svom rukama i nogama. Uz to, zbog spuštenog položaja bebe, ponovno ćete imati problema sa zadržavanjem urina i zatvorom. Najjednostavniji način da izbjegnete ne tako rijetke nezgodice da „vam pobjegne“ dobro je uvijek imati na umu gdje se nalazi najbliži toalet i ne udaljavati se previše od njega.

Lažni trudovi su se do sada sigurno pojavili i učestali su, no stručnjaci podsjećaju kako se pravi trudovi koji su najbolji znak da porod počinje osjećaju isprva u kralježnici i tek tada se šire prema trbuhu. I naravno, znatno su bolniji od dosadašnjih kontrakcija.

Neka torba za bolnicu bude spremna, beba svakog trenutka može odlučiti da je vrijeme da se upoznate.