37. tjedan trudnoće

Beba

Beba je u ovom tjednu dugačka više od 48 centimetaraBebina pluća su razvijena dovoljno da bu beba ako se sada rodi već mogla bez problema samostalno disati. Beba sada udisanje i izdisanjem plodne vode vježba za „pravo“ disanje koju ju čeka.

Beba sada zna i može sisati palac, okretati glavu, gutati i treptati. Vaša bebica može se roditi kao pravi raščupanac s dugom i bujnom kosicom, a može biti i gotovo potpuno čelava. Nema tu nekog pravila. Čak i boja kose ne mora biti poput vaše ili partnerove. No, u svakom slučaju kroz nekoliko mjeseci, kada se bebina kosa obnovi vjerojatno će poprimiti boju koja će se zadržati.

Mama

U ovom tjednu bebica bi se mogla spustiti niže u vašem trbuhu, pa ćete lakše disati i bit će vam lakše funkcionirati, no pritisak na donji dio tijela donijet će neke nove tegobe ili ih dodatno naglasiti. Problemi s probavom, bolovi zbog širenja zdjelice i mišića donjeg dijela trbuha postat će izraženiji i nažalost, vjerojatno neće nestati sve do poroda.

Lažni trudovi će se pojavljivati sve češće, a kako termin poroda bude sve bliže, tako će  i kontrakcije postajati sve jače. Još jedan znak da je porod blizu jest pojačani iscjedak. Ako je iscjdak prošaran tragovima krvi, vjerojatno se počeo odvajati sluzni čep koji štiti od bakterija i infekcija, a njegovo ispadanje znači da je porod sve bliže. Ako primijetite krvarenje, a ne samo malo crvenih tragova u sluzi, odmah krenite u bolnicu.

Ako niste do sada, krajnje je vrijeme za pripremu torbe koju nosite u bolnicu. Tek 5% poroda odvije se upravo na procijenjeni dan termina, stoga nemojte da vas bebica iznenadi nespremne. Iako je bebi sada vrlo skučeno u malom prostoru, to ne znači da ona nije aktivna. Udarci će biti slabiji, no i dalje biste svaki dan trebali osjetiti bebinu aktivnost.