35. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba je dugačka između 43 i 45 centimetara. Beba više ne raste mnogo u dužinu, no iz tjedna u tjedan je moguće uočiti znatnu razliku u dobivanju na težini. Mjesta u vašem trbuščiću je sve manje, pa je beba sve mirnija i vjerojatno više neće bitno mijenjati položaj u vašem trbuhu. Većina bebica se do ovog tjedna namjesti u položaj u kojem će se u roditi, glavicom prema dolje. Ako je bebina glavica okrenuta prema gore, to se zove položaj na zadak i porod se može odviti i tako, no velike su šanse i da će se beba još okrenuti u idealan položaj za porod u narednim tjednima.

Bebina pupčana vrpca je sada dugačka gotovo pola metra i strahovi da će se zapetljati nemaju smisla jer je ona vrlo sluzava i skliska. Plodne vode je nešto manje jer beba zauzima sve više prostora. S obzirom na bebinu razvijenost u ovom tjednu, nema straha od prijevremenog poroda, jer ako se beba rodi već sada u 99% slučajeva neće imati nikakvih posljedica zbog rođenja prije termina.

Mama

Trudničke tegobe se nastavljaju. Vaša maternica sada je dosegnula i vaša rebra i bebini udarci u rebra mogu biti vrlo neugodni i bolni.

Unosite dovoljno vode kako biste spriječili oticanje zglobova i zdravo se hranite kako biste izbjegli žgaravicu, zatvor i hemoroide. Učestalo mokrenje nemoguće je izbjeći jer beba zbog svoje veličine sada neprestano stvara pritisak na mjehur. Ne radite nagle pokrete prilikom ustajanja iz sjedećeg ili ležećeg položaja jer bi moglo doći do vrtoglavice.

Sada će liječničke kontrole postati nešto češće, između ostalog sada je vrijeme za kontrolu prisutnosti streptokoka. Iako on nije opasan za trudnicu, no ako se prilikom poroda prenese na bebu može izazvati infekciju, meningitis ili upalu pluća. Dovoljno je prilikom poroda primiti antibiotik i možete biti sigurni da se beba neće zaraziti.