34. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba je dugačka oko 43 centimetara od tjemena do dna nožica i izgleda baš poput bebe kakva će biti kad se rodi, samo je malo mršavija. Koža je mekana i glatka, bore su gotovo potpuno nestale. Ako se beba već sada rodi, vjerojatno neće imati nikakvih teškoća u rastu razvoju, već će nakon kratkog boravka u inkubatoru biti kao i sve ostale bebe rođene na termin.

Pluća i živčani sustav i dalje se polako razvijaju, a sada već možete i uočiti bebinu rutinu. Najčešće u isto vrijeme dana spava i u isto vrijeme je aktivna. Kada je beba budna, ona će vrlo uspješno oponašati ritam vašeg disanja, a ako osjetite lagano škakljanje, to može značiti da beba upravo štuca. S obzirom na to da su bebine oči vrlo aktivne i tijekom perioda spavanja, stručnjaci smatraju kako bebe već sada vrlo uspješno sanjaju.

Mama

Većina trudnica susreće se sa strahom od prijevremenog poroda. Sada možete odahnuti, vaša bebica je gotovo potpuno spremna za život izvan maternice. Bebe rođene nakon 34. tjedna uglavnom nemaju nikakvih zdravstvenih teškoća izazvanih prijevremenim porodom.

Ako ste na početku trudnoće bili vrlo umorni i stalno ste mogli spavati, sada će se vratiti ovaj simptom trudnoće. Neprestani umor nije neuobičajen s obzirom na to da manje spavate zbog čestih odlazaka na wc i sve težeg pronalaska idealne poze u kojoj vam je ugodno da uopće uspijete zaspati. Često se pokušajte opustiti tako da se umirite i duboko dišete.

Oticanje nogu i ruku nije neuobičajeno. Pijte dovoljno tekućine, najbolje vode, koja će omogućiti izmjenu tvari i pomoći izlučivanju vode. Žgaravica je vjerojatno još uvijek prisutna, a sada čak može postati i intenzivnija.

Moguća je pojava osipa i svrbeža po trbuhu, što je rezultat širenja kože. Ako se pojave i sitni crveni prištići, radi se o trudničkoj osipu koji se pojavljuje u trećem tromjesečju i to najčešće samo u prvoj trudnoći. Zbog skučenosti u trbuhu beba će postajati sve manje aktivna, no to svejedno znači da biste ju trebali osjetiti svaki dan, samo će udarci biti nešto slabiji.