33. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba je dugačka oko 32 centimetra od tjemena do dna guze, a s nožicama dužina doseže i do 43 centimetra. Kako beba raste i deblja se duboke bore su sve manje i popunjenije, a bebina koža glatka i zadebljala.

Kostur je u potpunosti razvijen iako neke kosti još jačaju, samo kosti lubanje će ostati razdvojene sve do poroda, a potpuno srasti tek kasnije tijekom djetetovom života. Razlog tome je što će tako beba lakše proći kroz porođajni kanal. Upravo zato je često bebina glava nakon poroda “jajolikog” oblika, no to se ispravlja tijekom nekoliko sati kada se kosti postupno rašire.

Bebini udarci su nešto slabiji nego ranije zbog nedostatka prostora, no još uvijek ih osjećate. Često mame u ovom periodu trudnoće mogu razlikovati udarce rukom, nogom, laktom ili koljenom.

Mama

Trbuh je sve veći, pa su tegobe koje dolaze s njim iz dana u dan sve izraženije. Nažalost, ne očekujte olakšanje sve do poroda. Naime, spavanje je bitno otežano jer je vrlo teško pronaći odgovarajući položaj za spavanje, tu je i učestalo mokrenje koje vas tjera da ustanete iz kreveta kada konačno pronađete idealnu pozu u kojoj vam je ugodno.

Mogli biste primijetiti i trnce u rukama i nogama što je rezultat povećanog volumena krvi. Tijekom noći pokušajte jastucima poduprijeti udove u najugodniji položaj, a tijekom dana povremeno dignite noge na povišeno i razgibajte ruke. Ako se osjećate dobro (osim svih ovih nabrojanih “čari”) uživajte s partnerom svakodnevno u laganim večernjim šetnjama. Svjež zrak možda će vam olakšati i da zaspite, pa ćete uspješno sakupiti energije za dan koji je pred vama.

Ako se osjećate dobro, još uvijek možete uživati u redovitim seksualnim odnosima, a ovaj tjedan biste mogli primijetiti da vam je iskočio pupak. Naime, zbog gužve u trbuhu pupak je sada izbočen, no vratit će se na svoje mjesto vrlo brzo nakon poroda.