32. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba je dugačka oko 29 centimetara od tjemena do dna guze, a preko 42 centimetra dužine od tjemena do stopala. Ona naborana koža sada postaje glatka i mekana, a zahvaljujući debljanju i nabori su sve manje izraženi. Lanugo dlačice polako nestaju, a kosa se i dalje razvija. Bebe u 32. tjednu već imaju razvijene nokte na rukama i nogama.

Ona aktivna beba sada će postajati nešto smirenija. U maternici je sve manje prostora, a beba je sve veća i intenzivno dobiva na težini kako bi što prije bila spremna na život izvan maminog trbuha. Pokreti će biti prisutni, ali će biti nježniji. Ipak, nije isključeno da će vas beba povremeno iznenaditi snažnim udarcem u rebra. Neka istraživanja su čak dokazala da bebe u ovoj fazi razvoja već i sanjaju. Iako se pluća još razvijaju, da se beba sada rodi ona bi već mogla samostalno disati, a problem bi bila tek niska porođajna težina. Sluh je razvijen i beba može čuti vaš glas.

Mama

Količina plodne vode još uvijek je dovoljna (oko jedne litre) da se beba još uvijek može sklizati i okretati. Kako beba raste u naprednim tjednima količina plodne vode će se smanjivati. Pregledi su sada nešto češći, a sada je krajnje vrijeme za 3. preporučeni ultrazvučni pregled. Osim položaja bebe, liječnik će obratiti pažnju i na položaj i izgled posteljice i procijeniti rast bebe.

Volumen krvi u tijelu trudnice znatno poraste u trudnoći, a sada je krvi čak 40% više nego na početku trudnoće. Maternica je sve veća i sve više pritišće organe, pa dovodi i do tegoba poput otežanog disanja, probavnih smetnji, žgaravice, bolova u kralježnici i otečenosti zglobova.

Pomognite si dovoljnim unosom vode i zdravom prehranom, redovitom šetnjom i držanjem nogu na povišenom.