30. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba je beba dugačka otprilike 27 centimetara od tjemena do dna stražnjice, a s nožicama doseže preko 40-41 centimetar. Beba je okružena s oko 700 mililitara plodne vode, ali će se ta količina početi smanjivati kako beba bude rasla i zauzimala viša prostora. Tada će imati i manje prostora za svakodnevni ples u maminom trbuhu, pa će se bebina aktivnost postepeno smirivati, no i dalje ćete osjećati bebu. Možda i jače no ikada, jer kada se beba smjesti u položaj koji će zadržati sve do poroda pritisak na zdjelicu postaje sve snažniji, a udarci u rebra mogu biti vrlo neugodni.

Lanugo dlačice koje prekrivaju bebino tijelo počinju postupno otpadati, a kosa je sve jača. Iako je beba sve snažnija i razvijenija, mozak i pluća još uvijek se razvijaju. Vid je gotovo potpuno razvijen, beba sada može otvoriti oči, no poznato je da čak i nakon rođenja beba ne vidi jasno predmete koji su udaljeni više desetaka centimetara od nje. Kalcij koji unosite izravno pomaže bebi u izgradnji i otvrdnjivanju kostiju, a željezo koje žena unese tijekom trudnoće u organizam beba će čuvati u svojim zalihama sve do 6. mjeseca života, a nekada i duže.

Mama

Ovaj tjedan nema puno dobrih vijesti za mame, osim da bebica izvrsno napreduje. Istovremeno, trudnice će mučiti muku s već poznatim tegobama, zatvorom, vjetrovima, učestalim mokrenje, nesanicama i bolnim i otečenim nogama. Bol u leđima i pritisak koji osjećate na donji dio tijela će biti prisutan sve do poroda.

Ponovno ludovanje hormona u kombinaciji s navedenim tegobama bit će okidač za nagle i česte promjene raspoloženja. Osjećat ćete kao da vam ništa ne polazi od ruke, a dodatni kilogrami mogu vas učiniti i malo nestabilnima. Nosite udobnu odjeću i nisku obuću. No, za nespretnost niste krivi vi, već hormoni koji opuštaju zglobove i istovremeno zadržavaju vodu u tijelu.

Vrh maternice sada se nalazi čak deset centimetara iznad pupka i trbuh skoro naočigled raste. Moguća je pojava i Braxton-Hicksonovih kontrakcija, odnosno lažnih trudova. Isprva će vam se učiniti kao škakljanje, a kasnije ćete početi primjećivati kako je tijekom lažnih trudova trbuh otvrdnuo.