3. tjedan trudnoće

Beba

Ako su vaši ciklusi redoviti i uredni i traju prosječno 28 dana, u ovom tjednu dolazi do trudnoće. Blastocid, odnosno oplođena jajna stanica započinje svoj put do maternice i tamo zauzima svoje mjesto prije nego se počne širiti. U jajnoj stanici sada postoji na stotine stanica koje se vrtoglavom brzinom množe i razvijaju, a oko nje se počinje razvijati posteljica.

Iako vi to još dugo vremena nećete saznati, već sada je određen spol djeteta i koju boju očiju i kose će imati.

Mama

Kako je do trudnoće tek došlo, još uvijek nema izraženih simptoma i promjena koje bi žena mogla uočiti na svom tijelu. No,iako je tek 3. tjedan trudnoće vaše tijelo se već sada znatno mijenja. Zid maternice postaje čvršći i deblji, dok se grlić maternice produžuje i sužava kako bi se spriječio prolazak sperme i bakterija.

Tijelo počinje lučiti humani korionski gonadotropin, poznatiji kao HCG, odnosno “hormon trudnoće”. Upravo on će obojati dodatnu crticu na vašem testu trudnoće, ali tek za tjedan do dva. Počinje nakupljanje plodne vode (amnionske tekućine) oko blastocita koja će biti zaslužna za prijenos svih hranjivih i odbacivanje nepotrebnih tvari.

Prve prave simptome, poput mučnina, promjene raspoloženja i izraženog umora možda ćete osjetiti tek krajem 5. tjedna trudnoće.