26. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba je dugačka oko 23 centimetra od tjemena do guze, odnosno više od 33 centimetra do stopala. I rast i razvoj vrtoglavo napreduju, bebica se deblja, a sada teži više od pola kilograma. Mozak se razvija, kao i živci u bebinim ušima pa su neka istraživanja čak i dokazala da u ovom tjednu beba počinje reagirati na zvučne podražaje iz okoline. I ne samo to, beba može jasno prepoznati mamin i tatin glas, u slučaju da joj redovito pričate.

U ovom tjednu se testisi spuštaju u mošnje kod dječaka, a pluća su dovoljno razvijena da pomoću „udisanja“ i „izdisaja“ malih količina plodne vode bebe vježbaju svoja pluća i pripremaju ih na pravo disanje. Bebe se pripremaju za prvo otvaranje očiju, kapci se uzdižu, trepavice i obrve rastu, a formira se i mrežnica. Šarenice oka su sada kod svih beba plave, a tek kasnije će beba dobiti boju očiju koju će imati cijeli život.

Osim zvučnih podražaja, vaša bebica počinje reagirati i na dodir, pa ju pokušajte što više maziti i pričati joj. Sada je beba u fazi najsnažnije aktivnosti jer je dovoljno razvijena za jasne i snažne pokrete udova, a još uvijek ima dovoljno mjesta u svom toplom skrovištu da može izvoditi vratolomije. Nekim bebama je cuclanje palca omiljena aktivnost u trbuhu, a osim što umiruje bebu, cuclanje jača mišiće lica i čeljusti.

Mama

Mame sada počinje razmišljati o imenima, ako se osjećaju dobro, sada je vrijeme da uredite bebinu sobu i kupite sve potrebne stvarčice. Razmislite o porodu, kakav želite, gdje i na vrijeme se educirajte o samom porodu, ali i raspitajte o uvjetima u bolnici u kojoj želite roditi.

U ovom periodu trudnoće postoji mogućnost od lagano povišenog tlaka, pa je važno na vrijeme naučiti razlikovati povišen krvni tlak od preeklampsije. Preeklampsija, osim što je poremećaj koji dovodi do povišenog krvnog tlaka, krivac je i za proteine u urinu i može dovesti do povraćanja, gubitka vida, bolova, ali i rizika za vas i bebu.

Ako primijetite da iz grudi počinje curiti žućkasta tekućina, radi se o kolostrumu, prvom „mlijeku“, odnosno čudotvornoj hrani za svaku bebicu s idealnim omjerom proteina, minerala i masnoća koji bebi upravo trebaju. Iako kod većina žena kolostrum počinje teći tek nakon poroda, nema razloga za zabrinutost ako se pojavi već sada.

Otečenost nogu, bolovi u leđima i otežano spavanje mučit će vas i u ovom tjednu.