25. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba je veličine oko 22 centimetra od tjemena do guze, a ukupna dužina sada je nešto više od 32 centimetra. Bebina koža je još uvijek tanka, a beba mršava. No, debljanje je započelo pa će se smežurana koža uskoro zategnuti i zadebljati kada se poveća udio masnog tkiva pod bebinom kožom. Na jagodicama bebinih prstića stvaraju se malene brazde, što znači da je počelo formiranje otiska prsta. Kosa sve više raste i jača, pa se sada već može i raspoznati koje je boje.

Koštani sustav se razvija, pa se počinju nazirati 33 kralješka od kojih je sada formirana kralježnica, formira se 150 zglobova u tom malenom tijelu i stvara se više od tisuću vezivnih tkiva do čijeg će spajanja doći nešto kasnije. Kako se maternica širi, postaje i sve tanja, a bebini udarci su sve primjetniji. Iako ih partner vjerojatno još uvijek ne može osjetiti, vaša bebica je sada sve aktivnija i vi to osjećate. Spolovilo vaše bebe u potpunosti je razvijeno i vidljivo, pa ćete sada sigurno saznati spol, osim ako se bebica odluči okrenuti na ultrazvuku i sakriti spol.

Mama

Rastom maternica sve više stvara pritisak na abdomen. Zbog pritiska na želudac i crijeva ponovno se javljaju probavne tegobe. Zatvor, hemoroidi i žgaravica samo su neke od „čari“ koje ćete početi primjećivati kako se trudnoća bude bližila kraju. Izbjegavajte tešku, masni i začinjenu hranu, jedite mnogo voća i povrća i unosite dovoljno tekućine. Rasporedite tijekom dana više manjih obroka kako želudac ne bi bio prazan, jer tada su žgaravice najjače.

Zbog smanjene cirkulacije i povećanog pritiska na udove, mogući su i grčevi, no često nestaju nakon početka uzimanja kalcija i kalija(mliječni proizvodi, banane, grejp, naranča, riba). Nosite udobno pamučno rublje, odjeću koja vas ne steže i niske cipele bez potpetica. Čest nagon za mokrenjem nemojte ignorirati. Zadržavanje urina može dovesti do množenja bakterija i dovesti do infekcije.

Uživajte u svojoj bujnoj kosi koja zahvaljujući homonima u trudnoći ne otpada i ne regenerira se brzinom kao prije trudnoće, pa je mnogo gušća. Nakon poroda proces obnove će se vratiti na staro, pa će vam se možda činiti da vam kosa pretjerano otpada, no to je sasvim uobičajeno.