24. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu beba je velika oko 21 centimetar od tjemena do guze i teži oko pola kilograma. Njezine oči i uši potpuno su se smjestile, pa sada beba na ultrazvuku izgleda gotovo identično kako će izgledati kada se rodi, samo je znatno manja. Mozak se i dalje vrtoglavo razvija i beba postaje sve svjesnija okoline koja ju okružuje. Beba osjeća vašu sreću, ali i kada ste pod stresom.

Beba pod utjecajem stresa može postati znatno aktivnija zato što je uplašena. Imajte na umu da svaki vaš osjećaj beba osjeća mnogo intenzivnije.

Bebina koža je tanka, skoro potpuno prozirna još uvijek, no počinje se zadebljavati, pa će u narednim tjednima biti nemoguće vidjeti kroz nju. Pluća se još uvijek razvijaju, formiraju se cjevčice kojima će beba primati i izbacivati zrak, a razvijaju se i krvne žile koje će dovoditi kisik do svih dijelova organizma.

Mama

Maternica nastavlja ubrzano rasti, već sada je došla gotovo na veličinu nogometne lopte. Rezultat toga je i sve veći trudnički trbuščić, a neizbježno je i širenje kože, pa nije neuobičajena pojava svrbeža i crvenila na području trbuha, ali i bokova i bedara, jer upravo na tim mjestima koža je u trudnoći najviše izložena rastezanju. Pojavu strija vrlo je teško izbjeći, no ono što možete učiniti, svakako je hraniti i hidratizirati kožu svakodnevno. Nahranjena koža mnogo je elastičnija i bolje će se nositi s dodatnim opterećenjem koje podnosi.

Otečeni gležnjevi još uvijek su aktualni, a ako primijetite grčeve u nogama, to može upućivati na dehidrataciju, te je potreban dodatan unos tekućine. Bol u leđima prisutna je kod velikog broja trudnica i nažalost nestat će tek nakon poroda, kao i linea negra koja se pojavljuje na trbuhu. Vrh maternice pomiče se sve više, sada je oko pet centimetara iznad pupka. Trbuh bi mogao otežavati spavanje, posebno u kombinaciji s ostalim čarima trudnoće.

Ako ste vi Rh negativni, u ovom tjednu ćete vjerojatno raditi test na antieritrocitna antitijela. Ovim testom otkriva se postoje je protutijela u vašem krvotoku koja bi mogla naštetiti bebi.

Od ovog tjedna svim trudnicama se preporučuje odlazak na OGTT (oral glucose tolerance test), test kojim se otkriva gestacijski dijabetes. Ako je razina šećera u krvi previsoka može doći do brojnih komplikacija i prijevremenog poroda.