2. tjedan trudnoće

Razina estrogena i progesterona počinje rasti, a samim time počinje i sazrijevanje jajašca i povećava se prokrvljenost maternice. Ovisno o ciklusu, već ovaj tjedan bi mogla nastupiti ovulacija te postoje šanse za oplodnju.

Prilikom ovulacije jajašce izlazi iz jajnika i odlazi u jajovod. Do trudnoće dolazi ako 12 do 24 sata nakon ovulacije dođe do oplodnje. Od 250 milijuna spermija u ejakulatu, tek njih 400 će preživjeti put do jajašca, ali samo jedan će se uspjeti probiti kroz vanjsku membranu jajašca.

Nakon oplodnje u jajovodu, oplođena jajna stanica se usađuje u maternicu i tamo nastavlja svoj rast i razvoj. Počinje se formirati posteljica koja će narednih mjeseci biti zadužena za prijenos kisika i hranjivih tvari do vaše bebe.

Trudnoća obično traje oko 38 tjedana, no službeno brojanje je 2 tjedna duže, upravo zbog 1. i 2. tjedna, odnosno između početka vaše posljednje mjesečnice i prve ovulacije.

Savjetuje se uzimanje folne kiseline, zdravija prehrana, izbjegavanje alkoholnih pića i prestanak pušenja kako biste stvorili što bolje i sigurnije okruženje za oplodnju i povećali šanse za trudnoću.