17. tjedan trudnoće

Beba

U sedamnaestom tjednu beba osjetno dobiva na težini. Ona sada teži između 140 i 150 grama i njezina težina ovaj tjedan premašuje težinu posteljiceKostur od mekane hrskavice prerasta u prave kosti. Pupčana vrpca zadebljava, a lanugo dlačice koje prekrivaju bebino tijelo nastavljaju rasti i jačati. Tako će biti sve do pred porod, kada će dlačice početi otpadati.

Bebin mozak se snažno razvija, pa se broj stanica uvećava za čak 250 tisuća u minuti. Refleksi se nastavljaju razvijati i beba već može žmirkati, gutati i sisati. Uz to, počinje i debljanje, odnosne skladištenje masnih stanica pod bebinom kožom. Upravo one će bebi pomoći nakon rođenja da održava tjelesnu temperaturu.

Mama

Vi ćete početi osjećati težinu, najviše u predjelu trbuha. Nije isključena ni pojava bolova u leđima i zglobovima već sada. Isto tako, zbog ludovanja hormona i povećanog volumena krvi u vašem organizmu često će vam biti vruće i vjerojatno ćete se znatno više znojiti.

Moguće je da povremeno izgubite ravnotežu jer zbog dodatnih kilograma i pritiska na krvne žile može doći do lagane vrtoglavice. Upravo zato je vrlo važno da birate udobnu odjeću i stabilnu i kvalitetnu obuću. Iako vam trbuščić počinje lagano smetati u vožnji, to nikako nije razlog da ne koristite sigurnosni pojas. Bitno je da donji dio pojasa bude ispod trbuha, a dio koji prelazi između grudi da završava iznad trbuha.