16. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu bebin rast postaje znatno brži. Beba je sada dugačka između 11 i 12 centimetara i teži oko 90 grama, no u sljedećih nekoliko tjedana udvostručit će težinu i osjetno se izdužiti. Razvijaju se noktići na nogama, a bebino snažno srce već sada pumpa čak 25 litara krvi dnevno. Znojne žlijezde su u potpunosti razvijene, a beba mjehur prazni svakih 40-ak minuta.

Beba nastavlja s aktivnošću, a sada će se na ultrazvuku moći uočiti kako su pokreti ruku i nogu više usklađeni nego prije. Glava će biti nešto povišenija nego ranije, a bebine oči sve više se primiču prednjem dijelu lica.

Ovog tjedna možete početi iščekivati da osjetite prvi bebin udarac. On se obično pojavljuje između ovog i 20. tjedna. No, nema razloga za zabrinutost ako i tada još uvijek ne osjetite udarce, posebno ako vam je ovo prva trudnoća. Beba je već sada vrlo pokretna, no plodna voda koja ju okružuje služi kao obrambeni jastučić zbog kojeg vi te udarce još uvijek ne osjećate. Ispočetka će to biti osjećaj poput laganoj škakljanja ili pucketanja balona, a kako beba bude rasla udarci će biti sve snažnije, ponekad čak i bolni za vas.

Mama

Trbuh je sve veći, pa će pronalazak idealne pozicije za spavanje biti sve teži. Savjetujemo spavanje na lijevoj strani jer se upravo tako poboljšava krvotok, pa je manja opasnost od oteklina, edema  i nastanka proširenih vena. Mliječne žlijezde počinju intenzivnije raditi, pa će vaše grudi postati još osjetljivije, možda ćete uočiti izražene vene ili sitne kvržice oko areole.

Osjećate li se dobro, preporučujemo tjelesnu aktivnost poput plivanja, šetnje ili laganih vježbi. Tako ćete poboljšati cirkulaciju, potaknuti probavu i osjećati se bolje zbog boravka na svježem zraku.