15. tjedan trudnoće

Beba

U ovom tjednu trudnoće počinje razvoj bebinih pluća. Još uvijek nije razvijen osjet okusa, no nepce se u potpunosti formira sada. Sada beba već može jasno vidjeti svjetlost i preko zatvorenih kapaka jer je koža još uvijek vrlo tanka i prozirna. Ako prislonite izvor svjetlost na trbuh, beba će već sada početi okretati glavu na drugu stranu jer će joj snažna svjetlost smetati.

Udovi još uvijek rastu i beba se izdužuje, te u ovom tjednu doseže dužinu oko desetak centimetara. Iako se udovi još razvijaju, već sada su svi zglobovi u potpunosti pokretni. U ovom tjednu koštana moždina preuzima ulogu stvaranja krvi u bebinom tijelu.

Mama

Vi biste uskoro mogli saznati spol djeteta, no još uvijek to uzimajte s određenom dozom rezerve, jer sada je procjena spola vrlo subjektivna i mogla bi se razlikovati od ginekologa do ginekologa jer je beba još vrlo mala. Možda ni ginekolog neće biti u mogućnosti procijeniti ako beba ne bude dobro okrenuta, a vaše iščekivanje tada će se malo odužiti. Sljedeći ultrazvučni pregled vjerojatno će biti tek u 21. tjednu i iako je teško dočekati da ponovno vidite svoju bebicu, u zdravim trudnoćama doista nema potrebe za čestim odlascima na ultrazvuk.

Mučnine će se rijetko zadržati sve do ovog tjedna, no kod pojedinih trudnica i to je moguće. Hormonalne promjene i povećanje protoka, ali i količine krvi u vašem tijelu moglo bi ponekad doći do curenja krvi iz nosa, ali i ubrzanog rada srca i ubrzanog pulsa. Možda ćete primijetiti blago oticanje udova, pogotovo ako u ovoj fazi trudnoće budu visoke temperature. Olakšajte si držanjem nogu na povišenom, laganom tjelovježbom, zdravom prehranom i dovoljnim unosom tekućine, najbolje vode.

U ovom periodu trudnoće moguće je obaviti amniocentezu i otkriti postoji li rizik i koliki je za pojavu genetskih bolesti ili rascjepa neutralne cijevi.