10. tjedan trudnoće

Beba

U desetom tjednu trudnoće mogli biste prvi puta začuti otkucaje bebinog srca. Bebica je sada nešto veća od 2,5 centimetra i počinje se debljati. Mnogi organi već su počeli sa svojim funkcijama, ali njihov razvoj se i dalje nastavlja.

U ovom tjednu nožice i ručice vaše bebe postaju pokretne, a glava je još uvijek dosta velika u odnosu na tijelo, no ta neproporcionalnost je sasvim normalna. Mozak bebe i dalje se razvija nevjerojatno brzo. Dovoljno govori podatak kako se svake minute stvara gotovo 250 tisuća novih živčanih stanica.

Bebina koža je još uvijek tanka i prozirna, no počinju ju prekrivati vrlo sitne i tanke dlačice, a na prstićima se počinju razvijati noktići.

Mama

U ovom tjednu većina trudnica može odahnuti. Ako je s vašom trudnoćom sve u redu, vjerojatno će tako i ostati u narednim mjesecima. Naime, upravo prvih 10 tjedana trudnoće je opasnost od spontanog pobačaja najveća, a taj period je sada iza vas.

Od veličine jabuke vaša maternica u ovom tjednu dolazi do veličine grejpa. Većinom je to zbog pojačane prokrvljenosti i zadebljanja maternice, a ne zbog bebine veličine. Ovaj tjedan bi se čak mogao početi nazirati trudnički trbuščić, tako da ako do sada niste ppriopćili sretnu vijest bližnjima, sada je vrijeme za to.

Osjećaj mučnine je vjerojatno još uvijek prisutan, a hormonalne promjene sada bi mogle dovesti i do promjena na koži, kao što su trudničke pjege, tamnjenje bradavica i linea negra. Unosite dovoljno tekućine i povećajte dnevni unos hrane za 300 kalorija, jer upravo toliko je dovoljno bebi da se pravilno razvija. Ne zaboravite na tjelesnu aktivnost koja će vam trudnoću učiniti ugodnijom i dovesti vas u bolju formu za mjesece koji su pred vama. Dovoljne su i redovite šetnje, no ako želite možete i plivati, baviti se jogom ili nekom vrstom aerobika namijenjenih trudnicama.