1. tjedan trudnoće

Početkom mjerenja trudnoće smatra se prvi dan posljednjeg ciklusa. S obzirom na to, u prvom tjednu trudnoće vi zapravo još niste trudni, već sada imate posljednju mjesečnicu prije trudnoće. Kako ovulacija nastupa sredinom ciklusa prema ovom mjerenju vaša stvarna trudnoća će započeti tek u 3. tjednu trudnoće, odnosno trudnoća najčešće traje 38 tjedana.

1. tjedan trudnoće specifičan je po tome što se tijelo (kao i 2. tjedan) priprema za ovulaciju, a vi mu u tome možete pomoći. Hranite se zdravo, izbjegavajte alkohol, ako još niste pokušajte prestati s pušenjem. Cigarete dokazano utječu na bebino zdravlje tijekom trudnoće, a šanse za zatrudnjivanje su znatno smanjene ako jedan ili oba roditelja puše.

Folna kiselina preporučuje se svim trudnicama u prvom tromjesečju, a neki liječnici savjetuju kako njezino uzimanje čak i do tri mjeseca prije trudnoće može biti od velike koristi za plod i trudnicu.

Ako želite zatrudnjeti, već sada možete početi uzimati folnu kiselinu (preporučena dnevna doza je 400 mikrograma).

Najveće šanse za trudnoću su 72 sata prije i 24 sata poslije ovulacije. Ako niste od onih žena koje jasno mogu osjetiti ovulaciju (bolovi slični onim menstruacijskim, ovulacijsko krvarenje, cervikalna sluz) savjetujemo mjerenje bazalne temperature (prije ustajanja iz kreveta izmjerite temperaturu ispod jezika) i bilježenje.

Kada primijetite skok u temperaturi, tada je nastupila ovulacija. Pritom ne očekujte goleme skokove, najčešće je to između 0,2 i 0,5 stupnjeva, pa će vam za mjerenje bazalne temperature trebati digitalni toplomjer koji mjeri s dvije decimale ili toplomjer namijenjen upravo mjerenju bazalne temperature. Ako nakon ovulacije temperatura počne padati, do trudnoće ni došlo, a ako ostane povišena ili čak nastavi rasti, vjerojatno se radi o trudnoći.