Zašto djeca grizu nokte?

Ova ružna navika često se pojavljuje kod djece školske dobi. Zašto je to tako nikada nije u potpunosti razjašnjeno, no većina loših navika koje djeca prakticiraju gotovo uvijek je uzrok dosada ili stres.

Školarci mnogo češće grizu nokte nego što usvajaju neke druge ružne navike poput sisanja palca, kopanja nosa ili škrgutanja zubima.

Zašto djeca grizu nokte?

Većina loših navika koja se pojavi tijekom djetetovog odrastanja vrlo brzo nestaje jer djetetu dosadi, no to nije slučaj i s grizenjem noktiju. Ova navika ponekad bude vrlo uporna i teško ju je iskorijeniti. Ako je grizenje noktiju kratkotrajno i povremeno, to je djetetov „ispušni ventil“ koji mu pomaže da se nosi sa stresom.

Češće se grizenje noktiju pojavljuje kod sramežljive djece jer se oni komunikativniji mnogo rjeđe suočavaju sa stresom u novim situacijama kao što je promjena okoline, polazak u školu i slično.

Kako pomoći djetetu da prestane?

Postoji nekoliko taktika kojima možete pokušati spriječiti grizenje noktiju.

Češće skraćivanje noktiju – Ako uočite da su djetetu sve češće ruke u ustima i da počinje gristi nokte, pokušajte redovito skraćivati nokte. Tako će djetetu mnogo teže biti gristi nokte pa će vrlo brzo odustati.

Kozmetički premazi – Danas na tržištu postoje brojni preparati kojima se pokušava stati na kraj upravo grizenju noktiju. Lakovi za nokte, ulja ili kreme, svi uglavnom imaju vrlo gorak okus kojim se želi odbiti djecu od stavljanja noktiju u usta i tako se postepeno dijete odvikava od grizenja noktiju.

Posjet liječniku – Ako ne možete pronaći ništa učinkovito kako biste djetetu pomogli u odvikavanju od grizenja noktiju, možda je vrijeme za posjetiti liječnika. Djeca ponekad znaju gristi nokte sve do krvi i ozbiljno se povrijediti, ali i trajno oštetiti bazu nokta. U ovako ekstremnim slučajevima obično se radi o ozbiljnim i stresnim fazama gdje dijete treba mnogo konkretniju pomoć od gorkog premaza za nokte.

Razgovor s djetetom – Iako je grizenje noktiju (na sreću) u većini slučajeva tek tvrdoglava dječja navika, ponekad može ukazivati i na ozbiljan problem, pa je svakako potrebno razgovarati s djetetom.