Disleksija

Disleksija se prepoznaje po čestim i ponavljajućim greškama u pisanju
Disleksija se prepoznaje po čestim i ponavljajućim greškama u pisanju

Što je disleksija i kako ju uočiti?

Disleksija je određena teškoća u razvoju koju je nemoguće potpuno iskorijeniti, no moguće je vježbom i pravilnom terapijom učiniti ju gotovo neprimjetnom. Disleksija se manifestira kao česte i ponavljajuće greške u pisanju. Osim što dijete često „pobrka“ redoslijed slova, često mijenja i redoslijed brojeva, pa tako 12 postaje 21 ili obrnuto.

Uz to, dijete slabije pamti pročitano i ima teškoća s razumijevanjem onoga što čuje. Određene riječi koje dijete želi izreći često zna zamijeniti sa sličnom riječju, ali potpuno različitog značenja. Kako djetetu s vremenom pada koncentracija tako su greške u pisanju i čitanju sve izraženije.

Testiranja je, kako bi rezultati bili što točniji, potrebno provesti u djetetu ugodnoj okolini gdje je najopuštenije. Dodatni stres može bitno pogoršati rezultate.

Kako liječiti?

S terapijom je moguće započeti netom nakon otkrivanja disleksije, što se uglavnom događa u predškolskoj dobi. Za liječenje nikada nije prekasno, no sigurno da će rezultati biti bolji ako se s terapijom krene što ranije.

Vrlo je važno znati prepoznati disleksiju. U suprotnom roditelji često misle kako je njihovo dijete lijeno, ne želi naučiti čitati i time dodatno povećavaju djetetovu frustraciju koja se pojavljuje. Zbog nje dolazi do lošijeg uspjeha u školi jer se djetetu pristupa na pogrešan način.

Osim slova, djeca često znaju zamijeniti redoslijed i brojevima
Osim slova, djeca često znaju zamijeniti redoslijed i brojevima

Djeca s disleksijom uglavnom su prosječne ili iznadprosječne inteligencije. No, zbog određenih teškoća mozak gubi sposobnost prevođena dobivene slike u razumljiv jezik. Važno je imati razumijevanja i na vrijeme posjetiti logopeda koji može biti od velike koristi u rješavanju problema s disleksijom. Razgovarajte s djetetovim učiteljem kako biste bili sigurno postoji li problem ili ne. Svakako je dobro razgovarati o tome i s djetetovim liječnikom.

Ako se utvrdi da disleksija doista postoji, važno je uložiti i svoje vrijeme i trud kako biste bili u toku i od pomoći djetetu zajedno s logopedom i učiteljem. Uz to, budite podrška djetetu i utješite ga kada mu je teško. Svaka pohvala djetetu mnogo znači, stoga ih ne uzimajte zdravo za gotovo.

Zašto dolazi do disleksije?

Postoji više vrsta disleksije i razlikuju se upravo po glavnom „okidaču“ zbog kojeg do nje dolazi.

Razvojna disleksija je ujedno i najčešći oblik, do nje dolazi zbog hormonalne neravnoteže u ranom razvoju i vježbom i upornošću se ova vrsta disleksije uspješno rješava.

Primarna disleksija je uglavnom nasljedna i ne mijenja se s godinama i terapijama, već ostaje jednako intenzivna i ovaj oblik nešto se češće pojavljuje kod muške djece. Srećom, ovi slučajevi su vrlo rijetki.

Traumatična disleksija izazvana je određenom traumom ili oštećenjem dijela mozga zaduženog za čitanje i pisanje i pojavljuje se vrlo rijetko.