Dijabetes kod djece i adolescenata

Dijabetes kod djece
Dijabetes kod djece

Što je dijabetes?

Dijabetes je kronični metabolički poremećaj koji dovodi do povišene razine šećera u krvi zbog nedovoljnog lučenja inzulina ili prevelike otpornosti na inzulin.

U Hrvatskoj je, kao i u većini Europe, kod djece i adolescenata dominantan dijabetes tipa 1 koji se pojavljuje zbog nemogućnosti gušterače da izluči dostatne količine inzulina, dok je u visokorazvijenim zemljama (ponajviše u SAD-u) u dominaciji dijabetes tipa 2 koji se povezuje s pretilošću i nezdravom prehranom i znači da je organizam postao otporan na inzulin.

Upravo dijabetes tipa 2 postaje prava pošast modernog doba jer su djeca neaktivna, hrane se nezdravo i sve više ih ima problema s pretilošću već od malih nogu. Iako ovaj tip dijabetesa nije čest kod nas, s obzirom na velik broj pretile djece sigurno je da postoji opasnost da će se ove brojke bitno mijenjati u budućnosti. Kod ovih bolesnika veći su rizici od kardiovaskularnih tegoba i vrlo rano djece s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 imaju problema s metabolizmom masnoća i visokim tlakom.

Što je najgore, sve češća pojava bolesti uočava se već kod djece mlađe od pet godina, a u Hrvatskoj godišnje obolijeva oko 130 djece mlađe od 15 godina.

Kako prepoznati dijabetes?

Najčešći simptomi koji mogu ukazivati na dijabetes svakako su neobjašnjiva i pretjerana žeđ, kao i učestalo mokrenje. Može doći i do promjene apetita, dok neki osjećaju neprestanu glad istovremeno polako gube na težini.

Nezdrava prehrana i nedostatak kretanja dovode do pojave dijabetesa tipa 2
Nezdrava prehrana i nedostatak kretanja dovode do pojave dijabetesa tipa 2

Dijagnostika dijabetesa, osobito onog tipa 1 kod djece vrlo je jednostavna. Djetetu se mjeri razina šećera u krvi u jutarnjim satima natašte i nakon obroka i provjerava se razina glukoze u urinu. Kod sumnje na dijabetes djecu se odmah testira i na neke najčešće autoimune bolesti  koje se pojavljuju u paru s dijabetesom, najčešće su to celijakija i tiroditis.

Liječenje dijabetesa

Dijabetes tipa 1 uglavnom se liječi inzulinom, odnosno inzulinskom terapijom prilagođenom  individualnim potrebama djeteta, ovisno o dobi, kilaži i najčešće je to između četiri i osam inzulinskih injekcija dnevno.

Vrlo je važno redovito mjerenje glukoze u krvi, a uz inzulin i kontrolu šećera svakako veliku važnost treba pridati i fizičkoj aktivnosti i pravilnoj prehrani. Dok se fizičkom aktivnošću organizam uspješno bori s rizičnim faktorima koji su česta popratna pojava dijabetesa, prehrana je izravno povezana s razinom glukoze i nikako nije zanemariva.

Dijabetes tipa 2 na prvo mjesto stavlja svakako pozitivne učinke redukcijske dijete  i redovite fizičke aktivnosti dok se tek nakon ovih životnih promjena primjenjuju lijekovi za snižavanje šećera i tek na kraju se koristi inzulinom.

Posljedice dijabetesa na organizam

Povišena razina glukoze u krvi može ostaviti određene posljedice i dugotrajne i kratkotrajne, pogotovo na dječji organizam. Kratkotrajne posljednice jesu često mokrenje i osjećaj žeđi te gubitak na težini, dok su dugotrajne posljedice određena kronična stanja kao što su oštećene krvne žile, ali i oštećenje vida, živčanog sustava i rada bubrega.