Sramežljivost kod školaraca

Polazak u školu
Polazak u školu

Iako se sramežljivost kod djece uočava i mnogo prije polaska u školu, ipak je nekako najizraženija u ovom periodu djetetovog života.

Polazak u školu velika je promjena za dijete i može biti dodatni okidač za povlačenje u sebe. Upravo zato ovaj korak treba djetetu učiniti što manje stresnim, ali i surađivati s novom okolinom. Važno je da se dijete na vrijeme upozna s načinom i rutom odlaska u školu, izgledom škole i rutinom koja ga čeka.

Ako je sramežljivost toliko izražena da je već u vrtiću stvarala djetetu probleme i otežavala komunikaciju s drugom djecom i odgajateljima, onda se svakako preporučuje da razgovarate s učiteljem o tome. Upravo pravilan nastup nastavnika može bitno utjecati i na djetetov osjećaju sigurnosti u svom razredu, ali i na odnos druge djece prema vašem djetetu. Što dijete bude opuštenije i osjećaj sigurnosti unutar učionice veći i vaše dijete će brže stjecati nova prijateljstva.

Važno je dati djetetu do znanja da je nelagoda sasvim uobičajen osjećaj kada se osoba mora nositi s velikim promjenama i novom okolinom i da je jednako i odraslima. Važno je da ne izdvajate dijete iz okoline i ne dajete mu do znanja da je drugačije, jer upravo tada sramežljiva djeca osjećaju da su pretjerano izložena i previše u centru pažnje, pa se postiže potpuno suprotan učinak od onog željenog, da se dijete opusti.

Ne forsirajte dijete na druženje s novim ljudima, jer iako je kontakt s novim ljudima jedini način da se dijete opusti, ono samo mora to postepeno inicirati.

Važno je neprestano biti u kontaktu s učiteljima kako biste znali napreduje li dijete i možete li kako pomoći da mu olakšate. Upravo nastavnici su ti koji velik dio dana provode s vašim djetetom i kvalitetna komunikacija može biti od velike pomoći.