Pretjerana sramežljivost: Kako pomoći djetetu?

Mnogo je situacija u kojima čak i vrlo razigrano i živahno dijete postaje sramežljivo i povučeno. Nepoznato okruženje i novi ljudi čak i u odraslima stvaraju određenu dozu nelagode i nesigurnosti. Stoga nije ništa čudno kada se sramežljivost pojavi i kod djece prilikom određenih životnih promjena.

Dijete ne treba štititi od nepoznatih situacija i ljudi, jer tada će sramežljivost i izoliranost postati još izraženija. Što se prije dijete opusti, bolje će se kasnije tijekom života nositi s nepoznatim situacijama. Za početak uključite dijete u intenzivnije druženje s obitelji, prijateljima i poznanicima. Potaknite ga na priču s većom publikom i istovremeno dijete učite pristojnom i uzornom ponašanju.

Ne predstavljajte pričljivost kao eventualnu manu, već kao odličnu prednost ljudi. Pritom je važno da dijete bude opušteno i da ga ne prisiljavanje na komunikaciju, jer tada može doći do neželjenog efekta, da dijete postane još više povučeno i sramežljivo.

Budite primjer djetetu, ne upadajte drugima u riječ, zahvalite se i zamolite kada nešto trebate, svaka dobra komunikacija počinje od pristojnog ponašanja.

Kada dijete govori, ako primijetite da se trenutno boji, dotaknite mu rame, primite ga za ruku ili mu nekako drugačije dajte do znanja da ste uz njega i da nema razloga za strah. Ni slučajno ne ismijavajte dijete zbog njegove sramežljivosti. Idealno bi bilo da to niti ne spominjete u društvu. Tako samo stvarate dodatni pritisak djetetu, a upravo to će mu otežati da opušteno komunicira.

Vi ste tu da budete zaštita djetetu, no važno je dobro prosuditi kada štitite dijete, a kada mu dodatno štetite. Pretjerana zaštita nikako nije dobra, stoga kada netko nešto upita dijete dajte mu vremena da samostalno odgovori, ne upadajte u riječ i počnite s postupnom odvojenošću kako bi dijete i udaljeno od vas i osjećaja sigurnosti znalo normalno komunicirati.

Jedan od najčešćih razloga djetetove sramežljivosti je nedostatak samopouzdanja, stoga je djetetu potrebno razumijevanje i podrška kako bi steklo samopouzdanje, pa će postupno i sramežljivost nestati.