Kako odgojiti pristojno dijete?

Iako se samo po sebi podrazumijeva da svaki roditelji želi i planira odgojiti pristojno dijete, tek kada ima jedno počinje shvaćati koliko je to težan posao. Kako se izboriti sa svim izazovima, uspješno pobijediti djetetove hirove i pritom i sami ne izludjeti?

Kao i u svim ostalim pozitivnim odlikama koje želite usaditi vlastitom djetetu, najvažnije je biti dobar primjer onoga što želite naučiti dijete. Dijete jako dobro pamti kako se jedan roditelj odnosi prema drugima, kao i kako se oni odnose prema ljudima iz svoje okoline.

Naučite dijete da mora imati suosjećanja za sve, da mora imati razumijevanja za druge, čak i kada je to strahovito teško. Dijete se ne smije radovati tuđim neuspjesima, već i iz njih nešto naučiti.

Naučite dijete da se sreća nikada ne krije u tuđoj nesreći. Lijepe riječi uvijek drugima mogu popraviti dan, stoga ih od malih nogu učite komplimentima i pohvalama. Iz vlastitog iskustva će primijetiti koliko se bolje osjećaju kada drugi primjećuju njihove uspjehe.

Ocjenjivanje, sportska i druga natjecanja, čak i nadmetanje u roditeljskoj pažnji, djeca su danas doista okružena natjecateljskim situacijama od malih nogu. Lijepo je odgojiti pobjednika, no pritom je važna lekcija koju svako dijete treba dobiti istovremena ljubaznost i razumijevanje prema svima ostalima.

Naučite dijete da i ono može pohvaliti svoje prijatelje i tako biti primjer drugima.

Naučite dijete da je vrlo važno brinuti za druge i njihove osjećaje. Uključite se zajedno u humanitarne projekte ili sami organizirajte jedan.

Sve ovo bit će gotovo nemoguće ako ne odvajate dovoljno vremena za uživanje u  druženju i igri s djetetom. Ugasite mobitele, televizore i uklonite sve što vam oduzima tako vrijedno slobodno vrijeme. Posvetite se djetetu, jer tek tada možete očekivati da će dijete početi propitkivati i pokazati interes za nove stvari.