Tete pričalice: vile s knjigama za bolesnu djecu

Autor: Gordana Kolanović Roško
Fotografije: Smiješak za sve

Svaki dan, bez obzira na vremenske prilike, vikendima i blagdanima, tete i stričeki pričalice čitaju u bolnicama bolesnoj djeci i njihovim roditeljima. Osim što malim i velikim slušateljima takva čitanja oživljavaju magiju čitalačkog užitka, djeluju ona na njih i terapeutski.

Projekt je 2013. godine pokrenula neprofitna udruga Smiješak za sve, koja trenutačno okuplja 250 volontera. Osim u bolnicama, tete i stričeki pričalice čitaju djeci i u školama, vrtićima, knjižnicama, centrima za rehabilitaciju te centrima za obrazovanje djece i mladih s posebnim potrebama.

Udruga Smiješak za sve provodi nekoliko važnih projekta i svi su odreda prepoznatljivi u široj društvenoj zajednici.

 

Ljubav, plemenitost i dobrota, tri su ključne riječi koje opisuju projekt „Danas sam tu! Za tebe!“što ga od sredine travnja 2018. udruga provodi u Centru za rehabilitaciju Stančić, u Dugom Selu. Tamo borave djeca i osobe s mentalnim i tjelesnim oštećenjima, a volonteri Smiješka svake druge srijede popodne dolaze im u posjet. Pokretne i one u kolicima odvode u šetnju, čitaju im, pjevaju, druže se s njima crtajući i izrađujući ukrase u kreativnim radionicama. Tamošnji korisnici, pomalo zaboravljeni od svih, nestrpljivo iščekuju Smiješkove volontere jer se, kada dođu, kompleksom i parkom Centra Stančić širi prekrasna energija.

Ovaj projekt ima još jedan cilj: uređenje  jednog od postojećih objekata, koji bi se pretvorio u Volonterski centar s prenoćištem, kako bi studenti mogli odrađivati svoj praktični rad tijekom tjedna a ne bi morali svakodnevno putovati do Zagreba i natrag.

Ostali projekti udruge podjednako su važni: „Pripovjedač/ica priča za laku noć“ u zagrebačkim bolnicama, „Volontiram, dakle jesam!“ u sklopu kojeg promoviraju volontiranje i pomaganje drugima, „Poslovna analiza iz perspektive Crvenkapice“ kojim potiču korporativno volontiranje te „Note ljubavi“, glazbeno-scenski nastupi za djecu i mlade s posebnim potrebama. Tu je i projekt „Dekica za snove koji se svakog svibnja održava na 15-ak lokacija, u parkovima i na zelenim površinama,a u kojem sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, klinci iz vrtića, glumci, pjevači i, naravno, Smiješkovi volonteri.

Moto Smiješkovihvolontera je: „LJUBAV je svima potrebna jer treba stati, pogledati oko sebe, u svakome se može vidjeti svoga bližnjega koji treba trenutak vremena, pažnju, osmijeh, podršku i poticaj!“

Podijeli objavu