Tata na porodu: Kako biti od pomoći?

Ako ste odlučili da želite biti prisutni na porodu, to nije dovoljno da vam partnerica oda počast. Samo ako joj budete prava podrška vaša prisutnost na porodu će biti opravdana. U suprotnom ćete samo smetati i vjerojatno nervirati trudnicu koja kada porod započne nema snage ni strpljenja za išta osim koncentracije na trudove i što skoriji završetak poroda.

Danas niste bitni vi

Opravdana je vaša uzbuđenost i strah, no sve je to zanemarivo u odnosu na bolove koja partnerica istovremeno trpi, pa ćete ipak tijekom poroda biti potpuno sporedni. Zanemarite svoje osjećajte i posvetite svu svoju pažnju mami i bebi.

Nitko vas neće previše doživljavati

I to je sasvim normalno. Ne očekujte medalju za hrabrost, ovdje ste kako biste pomogli majci vašeg djeteta, a ne da biste dobili pohvale. Zamislite kako bi tek izgledao život jedne primalje koja iz dana u dan pomaže pri donošenju novog života na svijet.

Trudnici sada treba mir i podrska
Trudnici sada treba mir i podrska

Danas vi nemate pravo na kukanje

Znamo da sjedenje cijeli dan nije ugodno, da je stolac neudoban, prostor zagušljiv, vi ste vjerojatno gladni i žedni, premoreni i postajete nervozni, no to nikako ne smijete podijeliti sa svojom partnericom. Bolove koje trpi ne možete ni zamisliti, pa je prigovaranje nešto za što sigurno neće imati razumijevanja. Ako vam je potreban odmor prošetajte, izvan supruginog vidokruga smijete vrištati, plakati, biti ljuti, prestrašeni ili sretni, no kada dođete do njezinog kreveta, smijete biti samo hrabri.

Ne postoje riječi koje bi ublažile trudove

Iako vam je nezamislivo da nikako ne možete pomoći partnerici da ta fizička bol koju osjeća prođe, ona od vas treba prisutnost i tišinu. Ako bude što trebala, tražit će. Vi samo trebate pružiti osjećaj sigurnosti i biti tu. Svi pokušaji patetičnih izjava mogli bi neslavno proći.

Smislili ste dobru šalu? Niti ne pomišljajte!

Iako se teško pomiriti s time, medicinsko osoblje zna bolje od vas što trudnici treba.
Ovo je također dosta velik udarac na ego, no medicinsko osoblje morate slušati. Bez iznimke. Ipak se radi o dobrobiti vaše odabranice i vašeg djeteta. Ne dirajte instrumente, ne hodajte po prostoriji gdje liječnici u žurbi prolaze i slušajte njihove upute kako da pomognete.

Nije sve tako meko i mirisno kao na reklamama

Umjesto prizora gdje primate u naručje čistu i mirisnu bebu, pomirite se s činjenicom da će beba nakon rođenja prekrivena krvlju i sluzi. Glavica je izdužena zbog prolaska kroz porođajni kanal. Majku čeka još i izlazak posteljice i vjerojatno ste svi skupa poprilično umorni. No, na kraju ove avanture, kada se dojmovi slegnu, možete biti sigurni da se sve ovo isplatilo!

Podijeli objavu