Najveći mitovi o očinstvu

Predrasude i besmisleni mitovi često mogu dodatno izbezumiti buduće tate u iščekivanju svoje prve bebice. Ne vjerujte svemu što čujete, svaki muškarac ima jednaku priliku postati savršen tata, ovisno o tome koliko ljubavi, truda i vremena je spreman uložiti.

Kalup „dobrog tate“

Često se o dobrom tati govori kao o čudu izlivenom u kalupu. Svaki dobar tata ima iste karakteristike i rijetko se viđa. Ovu su zapravo potpune gluposti i najčešće se njima plaši buduće tate. Tajna dobrog roditeljstva ne krije se u dobro čuvanoj tajni, već ljubavi i brizi za svoju obitelj. Nije sve u materijalnom. Često financijska odgovornost pada na muškarca dok je mama na porodiljnom, no budite sigurni da će se vaše dijete radije odreći nekih malih luksuza po cijenu druženja i nezaboravne igre. Bit će i prepreka i problema, a uspješni ste u ovom najvažnije poslu na svijetu ako za svaki problem uspijevate pronaći rješenje koje je dobro za vaše dijete.

Mama je bliskija s djecom

Već od rođenja djeteta moguće je da se susretnete s ovakvim izjavama. Često se priča kako dojenje stvara bliskost između mame i djeteta. I to je istina, no to što vi ne možete dojiti ne znači da nemate priliku povezati se sa svojom bebicom. O blagodatima dodira „koža na kožu“ mnogo se priča i on nije ograničen samo na kontakt s majkom. Upravo očevi sve više vremena provode mazeći svoje bebice polegnute na golo tijelo kako bi ugrijali bebicu, ali i otkucajima srca dali joj osjećaj sigurnosti da zna da ćete uvijek biti tu. Ako beba jede na bočicu, vi ju nahranite. Sudjelujte u kupanju, presvlačenju i pričanju s bebicom. Osim što ćete olakšati mami, već od prvih dana ćete svi podjednako biti vezani uz novog člana obitelji.

Budite dobar uzor!
Budite dobar uzor!

Već u trudnoći je važnija mama

Sasvim je normalno da je u tijekom trudnoće mama ipak u prvom planu, no to ne znači nužno da vi svoje osjećaje trebate zanemariti ili staviti u drugi plan. Razgovarajte o tome s vašom trudnicom, podijelite svoje želje i strahove. Oboružajte se strpljenjem jer hormoni koji tijekom trudnoće luduju neće uvijek imati dovoljno razumijevanja za druge. Iako većinu vremena žena u trudnoći neće biti pretjerano zadovoljno sobom i svojom okolinom, budite sigurni da svaka žena vidi kada se budući otac trudi, čak i kada ne dobijete potrebnu zahvalu.

Tate su nespretni

Često se uz dolazak prvog djeteta i očinstvo povezuje i potpuna zbunjenost. No, ono što se prešućuje, ni vašoj partnerici neće biti ništa lakše s prvim djetetom. Oboje ste neiskusni i to što se mama možda u teoriji više educirala kako najbolje brinuti o svojoj bebici, u praksi je i njoj sve ovo potpuno novo. Preostaje vam samo da jedno drugome budete najbolja moguća podrška.

Posao i obitelj teško je uskladiti

Posao vam nikada ne smije biti opravdanje za loše roditeljske poteze. Ponekad je neopisivo teško, no kada umorni dođete kući s posla jedino je vrijeme koje vam preostaje za vašu obitelj. Gledanje u ekrane zamijenite druženjem s djetetom i razgovorom s partnericom. Ne mora to uvijek biti neki veliki fizički izazov, igra se može odviti i na vašem udobnom kauču, a djetetu će mnogo značiti.

Bit ćete kao vaš otac

Često se muškarci koji nisu zadovoljni odnosom sa svojim ocem boje da i oni ne postanu takvi. No, to je potpuno neopravdan strah, ipak sami krojimo svoj život i svoju budućnost. Ništa vas ne može učiniti dobrim ocem osim vaših vlastitih postupaka.

Klinci ne mare za predrasude, ne brinite!