Kako biti najbolji tata na svijetu?

Recept je mnogo jednostavniji no što mislite. Nema tu puno filozofije! Nema potrebe za čitanjem na desetke knjiga i očekivanja da postoji neki skriveni recept ili magični štapić. Sve se ipak svodi na vaš trud i uloženo vrijeme. Većinu vremena je teško. U isto vrijeme nijednu sekundu umora, jada, ljutnje i prepirka ne biste mijenjali ni za što na svijetu kada vidite djetetov osmijeh. Niste jedini, isto to sada prolazi još mnogo roditelja diljem svijeta.

Najveći izazov za svakog tatu svakako su prvi mjeseci. Uz to što vam se život potpuno promijenio, tu je i mnogo znatiželjne rodbine i prijatelja koji bi najradije dane provodili kod vas, ipak su bebice tako slatke. A vama će upravo o ovom periodu biti najviše potrebno da budete sami sa svojom obitelji. U miru i tišini, kada je svaki vas pokret prilagođen i podređen bebinim potrebama.

Kako biti najbolji tata na svijetu?

Kako je prvih mjeseci, bebica ipak nešto više ovisna o mami nego o tati, tate često pokušavaju dati sve od sebe da mamama olakšaju, ali istovremeno i dobiju priliku za povezati se sa svojom bebicom. Ponekad je teško, naporno, kada vas umor svlada i vi i partnerica ćete biti nervozni. Pokušajte vi biti taj koji će sve držati pod kontrolom. Oboružajte se strpljenjem i imajte razumijevanja za umornu i nervoznu majku koja je ipak odradila najteži dio posla.

Igra s djetetom
Igra s djetetom

Iako vjerujete da ćete se sigurno dobro snaći i sami, uvijek imajte hitne brojeve uz sebe. Broj od liječnika, patronažne sestre i članova obitelji koji bi mogli pomoći i kriznim situacija sigurno će vam ponekad dobro doći.

Često se trudnicama savjetuje da već prije poroda skuhaju zalihe hrane i smrznu ih ako nakon poroda žele izbjeći naručivanje brze hrane. Očevima se savjetuje da na vrijeme nauče pripremati nekoliko brzih obroka kojima će spasiti umornu mamu kada ogladni.

Nakon poroda tate su ti koji su zaduženi za nabavku. Koliko god vam mrsko bilo, ali kupovina namirnica se mora obaviti. Ako vi ne kuhate, olakšat ćete mami što će sve imati pri ruci kada ulovi vremena za pripremu obroka.

Od prvih dana uključite se u pomaganje. Naučite koji proizvod za bebe čemu služi, kako se koristi i gdje se može kupiti. Ne bježite od bebe, mnogo je ona snažnija no što mislite.

Preuzmite brigu o bebi kako bi se mama mogla u miru otuširati, a kada beba zaspi izmasirajte joj stopala ili bolna leđa. Dok mama doji iznenadite ju prirodnim sokom ili nekom zdravom grickalicom. Mame često ogladne i ožedne tijekom podoja.

Budite podrška, kako bebi, tako i mami. Žene često nakon poroda imaju problema s manjkom samopouzdanja. Važno je da partnerici date do znanja da je ona za vas i dalje ona ista ljepotica i snažna žena u kakvu ste se zaljubili.

Biti najbolji tata na svijetu lavovski je posao!