Sklonite se roditelji-helikopteri, pregazit će vas roditelji-kosilice!

Autor: Gordana Kolanović Roško

Na pomolu je novi trend u roditeljstvu. Nakon ‘mama tigrica’ i roditelja-helikoptera, ovaj put su glavna tema razgovora postali roditelji koji se nazivaju ‘roditelji-kosilice’ te su zbog svog nametljiva stila već zaradili brojne kritike. Naime, ‘roditelji-kosilice’ učinit će sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili da se njihova djeca susretnu s nedaćama, borbama ili promašajima.

Jedna ogorčena učiteljica podijelila je svoje iskustvo s jednim od roditelja koji pripadaju novom zabrinjavajućem trendu:

“Usred sata, na vrata je pokucao zbunjeni otac, koji je na putu do posla, morao svratiti u školu ne bi li svojoj kćeri koja je već u tinejdžerskoj dobi, donio bočicu vode. Naravno, u školi postoje aparati za vodu kao i savršeno upotrebljive pipe s tekućom vodom ali on je ipak smatrao da se njegova kćer ne treba zamarati takvim trivijalnostima, kad joj već on može donijeti vodu u razred.”

Pogađate, učiteljici se taj postupak nije nimalo svidio.

Roditelji-kosilice, nazvani po motornim kosilicama za travu, intervenirat će i ukloniti bilo koju neugodnost ili osobu koja stoji na putu njihovoj djeci i ostvarivanju njihovih potreba, misleći da time štite djecu od nepotrebnih problema ili osjećaja nelagode.

Nakon popularnog trenda roditelja-helikoptera, onih koji kruže oko svoje djece ne dopuštajući im da iskuse slobodu i vlastitu autonomiju te ‘ulijeću’ kako bi ih ‘izvukli’ iz problema, roditelji-kosilice nova su razina takva opsesivna roditeljstva. Kosilački pristup više pristaje roditeljima odraslije djece, budući da je helikoptersko roditeljstvo za njih ograničeno i nedovoljno aktivno.

‘Ako djetetu dadete do znanja da ste sve učinili umjesto njega, šaljete mu opasnu poruku da je zapravo nesposobno samo rješavati probleme te da neće uspjeti. To često dovodi do problematičnog ponašanja, anksioznih poremećaja i niske tolerancije na stres. Takav stil roditeljstva usredotočen je na ostvarivanje kratkoročnih ciljeva za djecu kao i za roditelje. Glavno pitanje takvih roditelja je: ‘Kad već mogu, zašto ne bih olakšao svom djetetu?”, kaže Stephanie Samar, klinička psihologinja centra Child Mind Institute.

No, usredotočenost na ostvarivanje kratkoročnih ciljeva negativno djeluje na planiranje važnih, dugoročnih ciljeva od kojih djeca imaju najviše koristi. Dokazane su brojne prednosti kod djece koju roditelji usmjeravaju na ostvarivanje dugoročnih ciljeva: razvijanje otpornosti, odvažnosti te konstruktivno rješavanje konflikata.

Čini se da roditelji kosilice objedinjuju dva vrlo negativna stila roditeljstva, autoritarno i permisivno. Od autoritarnog su ‘pokupili’ rigidnost vlastitih stajališta, zbog čega djeci nameću vlastite ideje o tome što je za njih ‘korisno’, a od permisivnog, pretjerano ugađanje i uklanjanje objekata (ili subjekata) za koje prosuđuju da im smetaju na njihovu putu.

Svojim uvođenjem novih štetnih obrazaca, ova je pasivno-agresivna varijanta roditeljstva na putu da opasno ugrozi helikoptersko roditeljstvo. No, vidjet ćemo koliko će popularan postati novi trend. U utrci na sto metara s preponama, tko će biti brži, helikopteri ili kosilice?

 

Izvor: https://abcnews.go.com/GMA/Family/move-helicopter-moms-lawnmower-parents-rise/story?id=57805055

 

Podijeli objavu